Skocz do zawartości

Budowa radia od podstaw - od czego zacząć?

azot

Pomocna odpowiedź

Cześć, 

Zacząłem niedawno zabawę z elektroniką, zrobiłem kursy forbota 1 i 2 oraz lutowania. 

Chciałbym zbudować proste radio FM lub AM używając w miare możliwości jak najprostszych i dostępnych komponentów, tak aby zrozumieć dobrze zasadę działania a nie bazować na radiach scalakach które załatwiają całą robotę 😄  W internecie jest od groma instrukcji, filmików i schematów - nie jestem jednak pewien od którego zacząć. 

Co byście polecili? W języku angielskim też jest okej. 

Z góry dzięki!

(edytowany)

Temat stary ale jakoś nikt nie (chciał?) pomóc. Radio najlepiej zacząć od radia AM i trzeba do tego zrobić antenę i uziemienie. Uziemieniem może być rura wodociągowa, kaloryfer, piorunochron itp. Antena to poziomy drut (linka) w zasadzie z dowolnego metalu ale najlepiej z miedzi. Średnica tego drutu powinna być na tyle duża aby wiatr, śnieg go nie zerwał. W praktyce może to bym 0,5 -1 mm ale może też być i więcej. Tego drutu należy rozwiesić ze 30 mb na izolatorach, przynajmniej 8 m nad ziemią. Jeśli będzie mniej to też może być ale radio będzie grało trochę ciszej. Oprócz tego potrzebny będzie drut nawojowy (DNE - 0,15 - 0,4 mm (może być np. krosówka z popularnej skrętki) i kawałek ferrytu. Można go pozyskać ze starego odbiornika radiowego bo w większości były tan stosowane anteny ferrytowe. Jeśli będą kłopoty ze zdobyciem ferrytu to można też obyć się bez niego ale musi być wtedy zastosowany tzw. kondensator zmienny zwany też "agregatem strojeniowym" o pojemności 2 x 450 pF i cewka antenowa zamiast ok. 150 zw w przypadku zastosowania rdzenia F. musi mieć wtedy 350 zw.  Do budowy tego odbiornika potrzeba niewiele elementów i zapewnia on odbiór stacji Warszawa I z Solca Kujawskiego na terenie całej Polski a także poza jej granicami. Pewien kłopot może sprawić zdobycie rezystora 15 M ale można go złożyć łącząc szeregowo np. 10M + 4,7M. Schemat, wygląd i opis zamieszczam poniżej a także prezentuje jego działanie z głośnikiem:

2624598200_1701328267_thumb.jpg 

Zrzut ekranu 2024-04-14 o 12.33.22.png

https://filmy.elektroda.pl/67_1701329986.mp4

Cytat

Edytowano przez Preskaler

Gość

@Preskaler Na schemacie masz tranzystory PNP, jednak opisane są jako NPN. Nie podałeś też symbolu tych tranzystorów. BC, może BF ?  

@rafal220 Bardzo dziękuję za czujność. Oczywiście wkradł się "chochlik drukarski" poprzez moje niedopatrzenie. Wybierałem schemat z miniaturek a na nich nie widać szczegółów. Myślałem, ze wybór jest prawidłowy. Podaję właściwy schemat oraz wersję z tranzystorami NPN (BC547C).

W tym wcześniejszym są użyte PNP (BC 557C). 

OR AM z A. i U.z.jpg

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.