Skocz do zawartości

Obliczanie momentu obrotowego i prędkości

Pomocna odpowiedź

Napisano

Dzień dobry, 

czy dałoby się dobrać parametry silnika DC (prędkość obracania i moment obrotowy) do mojego samochodzika? Sam samochodzik waży ok 150 g i będzie napędzany 4 takimi silniczkami (oczywiście silniki muszą także udźwignąć swój). Prędkość do jakiej chciałbym rozpędzić i utrzymać w tej prędkości samochodzik to ok. 3 m/s. 

Z góry dziękuję za okazaną pomoc 😄

(edytowany)

No a nie lepiej dać jeden silnik na tył a przód tylko do zakrętów bo tak indywidualnie robić każde koło to i dużo trudniej i drożej wyjdzie...(wklej jakieś zdjęcie to łatwiej będzie zobrazować co tam wogóle można upchnąć)

Edytowano przez farmaceuta

Znaczy tak: będą 2 mostki H sterujące dwoma stronami po 2 silniczki (jeden steruje lewym górnym i lewym dolnym, drugi prawym górnym i prawym dolnym). A skręty będą na zasadzie jeżeli jedzie to jedna strona trochę zwalnia a jeżeli stoi to jedna w przód druga w tył(w załączniku daje podgląd samochodziku) 

IMG_20220719_060643.jpg

IMG_20220719_060628.jpg

Silniki te nawet nie radzą sobie z szybkim rozpedzeniem koła, o położeniu samochodzika i go napędzenia nawet nie ma mowy. Zamówiłem teraz 4 silniki 12V, i zmieniam tą płytę na coś lżejszego, zobaczymy czy zadziała. 

Na 12v to można potężne silniki mieć do takich zabawek... mogłeś też rozważyć silniki krokowe, świetnie sie nimi steruje i prosto, nie trzeba enkoderów itp a pozycjonowanie jest mega dokładne...generalnie każdy silnik da radę, tu wszystko zależy od przekładni

(edytowany)

Teoretycznie z przekładnią 1: 40 dają radę, jednak niestety przekładnie zmniejszają predk. krecenia, a sam silnik dużej prędkości nie ma. A znowu silnik krokowy zabiera bardzo dużo pinów, a sterowanie robię przez esp8266, gdzie ilość pinów nie rozpieszcza. 

Edytowano przez Zakrzewiaczek
12 minut temu, Zakrzewiaczek napisał:

A znowu silnik krokowy zabiera bardzo dużo pinów, a sterowanie robię przez esp8266, gdzie ilość pinów nie rozpieszcza. 

W sumie 4 piny w takiej konfiguracji "czołgowej", więc raczej nie tak dużo (oczywiście mówię o sterach dir/step)...na dc to samo wyjdzie😉 dużo też zależy jakich prędkości oczekujesz

(edytowany)

znaczy ESP ma teoretycznie 8 pinów sterowanych(nie gpio) więc teoretycznie na 2 silniki krokowe idealnie a łącząc je można nawet 4,jednak dodałem jeszcze 2 servo i IR Led, więc zabraknie mi 3 pinów. 

Jednak podłączyłem silniki 12V które dzisiaj mi przyszły, i wszystko śmiga, więc temat nieaktualny, dzięki za pomoc @farmaceuta 😄

Edytowano przez Zakrzewiaczek

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...