farmaceuta Napisano Lipiec 18, 2022 Udostępnij Napisano Lipiec 18, 2022 (edytowany) Część państwu...mam spawarke inwertorową - Stamos(germany) S-MMA 250.IGBT Spawarka sobie chodziła aż przestała...tzn. około rok temu podczas normalnego uruchomienia "zgubiła" moc...nie reagowała praktycznie wcale na potencjometr...jak to sie mówi ledwo "smarkała"...po czym została uruchomiona ponowny raz (chyba nastepnego dnia) i wszystko wróciło do normy... jakiś czas temu znów przestała spawać, ale tym razem już na stałe. Może miał ktoś podobny problem i wie gdzie szukać coś tam zacząłem czytać o tym problemie, ale zawsze lepiej posłuchać kogoś kto się na tym poprostu zna.. Po rozebraniu nie widać żadnych uszkodzeń diod, tranzystorów, trafo, czy też logiki..za wszelkie sugestie będę bardzo wdzięczny (Sory za tandetne zdjęcia, w dzień zrobię dokładne, choć nic tam uszkodzonego nie widać) Edytowano Lipiec 19, 2022 przez farmaceuta
_LM_ Lipiec 19, 2022 Udostępnij Lipiec 19, 2022 Zbadaj elektrolity w przetwornicy głównej i pomocniczej, też mam do naprawy inwerter mig270Y z tym że tam jeszcze nie zdiagnozowałem usterki. Z ciekawostek, miałem jakiś czas temu również spawarkę inwerterową a uszkodzony był rezystor zasilający przetwornicę pomocniczą, powodem było to że cała płyta była pokryta grubą warstwą lakieru izolacyjnego co doprowadziło do wewnętrznych naprężeń w tym rezystorze i w końcu jego pęknięcia. Także jak masz tam grubą warstwę lakieru warto badać elementy od strony zasilania. 1
farmaceuta Lipiec 19, 2022 Autor tematu Udostępnij Lipiec 19, 2022 (edytowany) Dzięki wielkie za zainteresowanie tematem@_LM_ sprawa już rozwiązana...potencjometr od regulacji prądu szwankuje...ma wartość 1k, pod ręką niestety miałem tylko 10k (taki sam) no i po wymianie spawarka nabrała krzepy już z wstępnych pomiarów wynikło że potencjometr podczas kręcenia ma więcej omów niż nominalnie np. 4-5k i chodził tak że wartość rosła i od pewnego momentu zaczynała maleć lub wychodziła poza zakres miernika... Jedyna różnica teraz to taka ze przy 1k na + i - miałem około ~6.5v a teraz mam 7.5v... może mi to zaszkodzić?? Wrzucam linki do fajnych tutoriali na temat budowy, zasady działania i pomiarów co może być uszkodzone w inwertorowej... (druga część o pomiarach) (Ja wiem @_LM_ że Ty to już wiesz, ale może ktoś inny też będzie dłubał to może się czegoś dowie ciekawego) Edytowano Lipiec 19, 2022 przez farmaceuta 1
_LM_ Lipiec 19, 2022 Udostępnij Lipiec 19, 2022 29 minut temu, farmaceuta napisał: Ja wiem @_LM_ że Ty to już wiesz Nie byłbym tego taki pewien xD link się przyda, a do notatnika trafia kolejna możliwa usterka (uszkodzony potencjometr). 1
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »