Skocz do zawartości

Jak w platformio zainstalować biblioteki?

faustin

Pomocna odpowiedź

Witam mam taki problem ze nie wiem jak mam dodać następujące biblioteki w platformio <Arduino.h> Wifi.h wificlientSecure  i kiedy wchodzę w libraries platformio i je wpisuje to nic mi się nie wyświetla w moim starym laptopie zawsze miałam w wszystkie a tutaj co muszę zrobić aby je zainstalować żeby móc dodać do mojego projektu ?

12 minut temu, faustin napisał:

<Arduino.h>

Jest już wbudowane i jak piszesz na Arduino to zawsze na górze ten lib ma być..

Klikasz "pio home" po lewej stronie masz ikonę "libraries" klikasz..wyszukujesz czego potrzebujesz i klikasz...pojawi się opcja "add to project" i wybierasz aktualny projekt i klikasz instaluj (dzięki takiej procedurze dana biblioteka będzie się znajdować tylko w tym kodzie, a nie globalnie jak to jest w IDE) 

Edytowano przez farmaceuta
  • Lubię! 1

Ale ja to wiem i normalnie tak powinno być ale jak wyszukuje bibliotekę to jej po prostu tam nie ma jakby nie była na początku zainstalowana a to dziwne jest bo myślałam że taka podstawowa typu arduino.h powinna być tam bez niczego 

No to faktycznie dziwne...to poszukaj na github i albo pobierz zip i zainstaluj podobnie jak to w adru IDE się robi, albo skopiuj url i wklej do pliku platformio.ini jak jest pokazane na filmie..."lib_deps = url"

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)

A to może  trzeba je jakoś pobrać ? Czy one po zainstalowaniu platformio wszystkie tam są ? Czy to może wina że nie mam Arduino IDE na tym komputerze tylko samo VS code z platformio ?

Edytowano przez faustin

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.