Skocz do zawartości

Atmega64A i problem z wykonywaniem kodu.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam

Koledzy i koleżanki, mam problem i proszę Was o pomoc.

Potrzebuję na Atmega64 uruchomić najprostszego blinka, chociażby tego ze skiców ArduinoIDE.
Ogólnie, to kod się kompiluje, exportuje go a dysk, wgrywam przy pomocy usbasp, i nawet nie wywala błędów.
Nie wiem co jest grane, ale program nie chce działać. LED nie miga, a napięcie na pinach jest mniej więcej 2.8V.

Namieszałem też przy fusebitach, a nie zapisałem sobie jakie powinny być domyślne fabrycznie.

Nie wiem (nie potrafię), jak wgrać bootloader, jak próbuje przez ArduinoIDE to wyskakuje mi problem z programatorem STK500...... A wybrany jest inny. 

Nie mam pewności czy Atmega jest 100% sprawna, bo sam ją lutowałem. 😉 Połączenia są ok.

Nie wiem, w którym momencie popełniam błąd/czegoś nie robię a powinienem.

MightyCore zainstalowany, ustawione zgodnie z tym, co znalazłem w internetach.

Czy ktoś jest w stanie pomóc mi rozwiązać problem? Prawie miesiąc próbuje rozgryźć tę łamigłówkę.

Z góry dziękuje 🙂 

(edytowany)
Dnia 30.08.2022 o 00:38, farmaceuta napisał:

Wrzuć porządne zdjęcie na początek..

Na początek, to nie wiem od czego zacząć. Połączenia PC <--> Atmega jest ok, bo soft niby się wgrywa, bo avrdude nie pokazuje błędów.
Może powiedz, jakie zdjęcia i czego konkretniej/screeny Cię najbardziej interesują/były by najlepsze na na początek.

Dnia 30.08.2022 o 00:38, farmaceuta napisał:

Ty potrzebujesz Megacore, a nie Mightycore

Próbowałem to i to, efekt ten sam.

Ustawienia są takie:
1188472904_Zrzutekranu_20220831202712.thumb.png.19713d7b4ff9df6036e93e745f33fb40.png

kod programu to zwykły blink z przykładów:

void setup() {
  pinMode(LED_BUILTIN, OUTPUT);
}

void loop() {
  digitalWrite(LED_BUILTIN, HIGH);   // turn the LED on (HIGH is the voltage level)
  delay(1000);                       // wait for a second
  digitalWrite(LED_BUILTIN, LOW);    // turn the LED off by making the voltage LOW
  delay(1000);                       // wait for a second
}

Piny już ustawiałem różne, efekt taki sam.

Powiedz mi proszę, czy bootloader jest wymagany czy nie? Wg. mnie jest, bo jak robiłem aplikacje na Atmega32 to był wgrywany i wszystko działało.

Edytowano przez Kuma
Na prośbę moderatora.
46 minut temu, farmaceuta napisał:

połączenia na pewno Ok? Kondensatory na kwarc są?

Tak, połączenia są ok, ponieważ AVRDUDE nie pokazuje żadnych błędów, nawet weryfikacja jest ok i wykrywanie procka działa prawidłowo i pokazuje (a raczej zanim zamieszałem z fuse) poprawnego 🙂

Kondki na kwarcu są. Chociaż przy ustawieniu na 1MHz Int nie są wymagane a efekt koncowy jest taki sam jak przy 1MHz Ext. Preferowałbym jednak zewnętrzny kwarc.

Wgrywam przez USBASP. 

• 1 miesiąc później...

Nie wiem co się stało, nic nie ruszałem i po takim długim czasie zaczęło SAMO działać. Czary mary jakieś.

Dziękuje wszystkim za pomoc.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...