Skocz do zawartości

Problem z modułem radiowym RF433MHz podłączonego do arduino UNO oraz Nano

Rifflord

Pomocna odpowiedź

Witam,

zakupiłem moduł nadajnik FS100A i odbiornik 433MHz, podłączyłem nadajnik do Arduino Uno, a odbiornik do Arduino Nano. Zainstalowałem bibliotekę RadioHead, podłączyłem jak na poradniku z Youtube oraz przepisałem podstawowy kod (w załączniku), który ma wyświetlać tekst. Po wgraniu, w monitorze portu szeregowego nie wyświetla się nic. Nie wiem czy to wina wadliwego nadajnika/odbiornika czy czegoś innego. Prosiłbym o pomoc, może ktoś miał podobny problem lub wie jak można spróbowac go rozwiązać. 

NADAJNIK.png

ODBIORNIK.png

PODLACZENIE.png

@Rifflord witam na forum 🙂

13 godzin temu, Rifflord napisał:

Po wgraniu, w monitorze portu szeregowego nie wyświetla się nic.

Teoretycznie, jeśli nic się nie wyświetla to inicjalizacja modułu przebiegła poprawnie, a nie są odbierane żadne dane. Dodaj sobie w programie potwierdzenie, że konfiguracja przeszła poprawnie (jako else do aktualnego warunku). Będziesz miał pewność, że komunikacja Arduino z PC działa poprawnie i wykluczysz błędne ustawienia terminala.

PS Kody programów należy umieszczać za pomocą odpowiedniego narzędzia dostępnego w edytorze (przycisk "Wstaw kod programu"). Programy są wtedy prezentowane w czytelny sposób, a ich składania jest kolorowana. Z góry dziękuję za zrozumienie i pomoc w utrzymaniu porządku 😉

• Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.