Skocz do zawartości

Termometer z transmisja GPRS - Wybór podzespołów do konkrentego projektu

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
21 minut temu, Spoke napisał:

A dlaczego kondenastory muszą być w 2 rodzajach?

Ze względu na dużo niższą impedancję kondensatorów ceramicznych w zakresie wysokich częstotliwości, jest to jedna z podstawowych rzeczy jeśli chodzi o poprawne projektowanie urządzeń. 

Jeszcze inaczej mówiąc kondensator ceramiczny zapewni energię dla układu w czasie bardzo krótkich impulsów prądowych - rzędu mikrosekund. W tym czasie kondensator elektrolityczny nawet by nie "poczuł" że coś się zadziało. 

Po drugie użycie kondensatora ceramicznego w obwodach zasilania nie pozwoli na wnikanie zakłóceń do i z obwodu w którym jest umieszczony. 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1

Dziękuje Wam, ale troche mnie przeraża to wszystko. Jestem na etapie zakupu lutownicy, a jeszcze muszę znaleźć jakiś przykład

jak polutować moduł GSM z ESP żeby już na samym początku nic nie popsuć. Dziś przyszedł mi MCP9808 , kabelki do płytki stykowej, termokurczki .

Nie wiem też na czym to docelowo polutować, na czym umieścić kondesatory w jakiej ilości i jakie wybrać źródło zasilania. 

(edytowany)

Powoli wszystko ogarniesz 🙂 ja raczej odradzam testowania modułu GSM na płytce stykowej ponieważ szarpie on sporo prądu. Ze względu na spadki napięcia potrafi się resetować. Zamów sobie płytkę uniwersalną - taką żeby można było na niej lutować. Myślę że potrzebne części kupisz w większości sklepów internetowych. Chodzi o coś takiego klik

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 2

Okey, to jeszcze jakie zasilanie kupić do tego projektu, bo w jednym ze sklepów internetowych znalazłem płytkę drukowaną i kondesatory elektrolityczne i ceramiczne. 

@farmaceuta "takie podziurawione" - dziura nie jest określeniem technicznym dla otworu 😉 bo "dziura jest to niepotrzebny otwór, otwór jest to potrzebna dziura." 😆

@Spoke w sklepie gdzie zamówisz moduł GSM na pewno będą też w ofercie kondensatory. Może niepotrzebnie o tym piszę ale pamiętaj o tym aby w przypadku elektrolitów zachować odpowiednią polaryzację tj. + kondensatora do + zasilania a - do -. Odwrotne polutowanie może skończyć się nieodwracalnym uszkodzeniem kondensatora włącznie z jego eksplozją. Kiedyś taki odwrotnie polutowany elektrolit zrobił mi "dziurę" 😆 w kasetonie styropianowym na suficie - tak więc ostrożnie !

Co do płytki którą zaproponował Kolega @_LM_ to myślę, że lepsza byłaby dla ciebie płytka jednostronna. Gdyby Ci się coś źle wlutowało to łatwiej jest wylutować dany element z płytki jednostronnej niż dwustronnej.

• Lubię! 2
(edytowany)

To te elementu już mam, na innej stronie muszę zamówić moduł GSM.

image.thumb.png.5ea43e5cc61d6407ea741e75146cc8fd.png

Ale co z tą pamięcią ? Jeśli coś stanie się z łączonością, czy zasilaniem to w ESP jest chyba pamięć ulotna, więc dane po braku zasilania przepadką ? Ten rejestrator temperatury będzie daleko od mojego domu, chce się na takie sytuacje zabezpieczyć, żeby mimo wszystko tych danych nie stracić. 

Edytowano przez Spoke
17 minut temu, Spoke napisał:

Ale co z tą pamięcią ? Jeśli coś stanie się z łączonością, czy zasilaniem to w ESP jest chyba pamięć ulotna, więc dane po braku zasilania przepadką ? Ten rejestrator temperatury będzie daleko od mojego domu, chce się na takie sytuacje zabezpieczyć, żeby mimo wszystko tych danych nie stracić. 

Jest ulotna i jest też nie ulotna...jak wspomniałem można tam pisać po flash więc jeśli wyłączysz zasilanie to i tak dane zostaną zachowane tak jak cały twój program...ja bym poszedł w tą stronę, choć nie wiem co dla Ciebie lepsze, bo później trzeba będzie kod napisać a już wspominałes że jesteś początkujący 😉

Bardziej mnie martwi czy tej pamięci "wystarczy" chociaż podejrzewam, że tak. 

Dane będą z 1 lub 2 czujników + godzina - tutaj też się znastanawiam, czy można jakoś wyciągnąć czas z ESP ?

7 minut temu, Spoke napisał:

Dane będą z 1 lub 2 czujników + godzina - tutaj też się znastanawiam, czy można jakoś wyciągnąć czas z ESP ?

Można, ale ponieważ ten układ będzie połączony z siecią GSM to z niej zrobisz synchronizację. Pamięci w ESP jest na prawdę aż zadość na twoje potrzeby. Ogólnie temat nie będzie aż tak prosty jak to się wydaje na pierwszy rzut oka - przygotuj się na to że nie zbudujesz tego urządzenia w jeden wieczór ani nawet tydzień 

• Lubię! 2
11 minut temu, Spoke napisał:

Bardziej mnie martwi czy tej pamięci "wystarczy" chociaż podejrzewam, że tak.

Nie wiem jak na esp8826 ale na esp32 jest 1,5Mb pamięci spiffs więc o to się nie martw

12 minut temu, Spoke napisał:

czy można jakoś wyciągnąć czas z ESP ?

A tego to nie wiem, ale skoro jest podłączony do sieci to pewnie się da

Dokładnie jak @_LM_ piszę..temat tylko na pozór łatwy...w rzeczywistości troszkę trzeba się będzie namęczyć z tym zapisem danych i ich wysyłaniem więc napewno w tydzień nie skończysz...bardziej się szykuj na miesiąc lub więcej 😜

2 minuty temu, Spoke napisał:

Co do zasilania, to przyszłościowo myślę, że fajnie by było dodać jakiś panel słoneczny do ładowania zasilania w dzień. 

To akurat nie problem...za zasilanie dasz litowo jonowe ogniwa na początek, a jak byś chciał panel to po taniości kupisz jakaś przetwornicę obniżająca i moduł ładowania, i już będzie działać

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...