Skocz do zawartości

Zdalne włączanie komputera

Pomocna odpowiedź

9 minut temu, Zakrzewiaczek napisał:

Fajny projekt dzięki za udostępnienie kodu 😁

Cieszę się, że komuś się podoba. Polecam jeszcze zainstalować na przykład AnyDesk i sterować tym piecem 🙂

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich, to mój pierwszy, przy okazji powitalny wpis.

Rozwiązań w poruszanym temacie może być wiele. Ja na bazie RPi3 realizuję załączanie i wyłączanie PC poprzez GPIO+przekaźnik podpięty pod przycisk zasilania komputera. Dodatkowo wykorzystując kontrolę obecności napięcia +5V w zasilaczu PC na osobnym porcie GPIO mam podgląd pod stan jego pracy. Wszystko oparte na lighttpd w php oraz skryptach python.

Malina jest obecna w sieci i dostępna w DMZ z zewnątrz. Na malinie mam serwer VNC . Jak ktoś reflektuje to wrzucę kody, mimo iż nie są optymalne. Działają, co jest najważniejsze.

2 godziny temu, slado napisał:

Witam wszystkich, to mój pierwszy, przy okazji powitalny wpis.

Rozwiązań w poruszanym temacie może być wiele. Ja na bazie RPi3 realizuję załączanie i wyłączanie PC poprzez GPIO+przekaźnik podpięty pod przycisk zasilania komputera. Dodatkowo wykorzystując kontrolę obecności napięcia +5V w zasilaczu PC na osobnym porcie GPIO mam podgląd pod stan jego pracy. Wszystko oparte na lighttpd w php oraz skryptach python.

Malina jest obecna w sieci i dostępna w DMZ z zewnątrz. Na malinie mam serwer VNC . Jak ktoś reflektuje to wrzucę kody, mimo iż nie są optymalne. Działają, co jest najważniejsze.

Fajne rozwiązanie ale ma jeden minus niestety. RPi3 musi być w okolicy komputera. W moim przypadku może być praktycznie w każdym miejscu w domu gdzie ma dostęp do wifi, wiec w połączeniu z botem na Telegramie może spełniać więcej funkcji. Dodatkowo mniej grzebania i koszt praktycznie zerowy 🙂

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...