Zakrzewiaczek Październik 13, 2022 Udostępnij Październik 13, 2022 (edytowany) Fajny projekt dzięki za udostępnienie kodu Edytowano Październik 13, 2022 przez Zakrzewiaczek
Rurek5000 Październik 13, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 13, 2022 9 minut temu, Zakrzewiaczek napisał: Fajny projekt dzięki za udostępnienie kodu Cieszę się, że komuś się podoba. Polecam jeszcze zainstalować na przykład AnyDesk i sterować tym piecem 1
Treker (Damian Szymański) Październik 14, 2022 Udostępnij Październik 14, 2022 Super, że udało się ukończyć ten projekt - dzięki, że podzieliłeś się dokładnym rozwiązaniem 1
slado Październik 24, 2022 Udostępnij Październik 24, 2022 Witam wszystkich, to mój pierwszy, przy okazji powitalny wpis. Rozwiązań w poruszanym temacie może być wiele. Ja na bazie RPi3 realizuję załączanie i wyłączanie PC poprzez GPIO+przekaźnik podpięty pod przycisk zasilania komputera. Dodatkowo wykorzystując kontrolę obecności napięcia +5V w zasilaczu PC na osobnym porcie GPIO mam podgląd pod stan jego pracy. Wszystko oparte na lighttpd w php oraz skryptach python. Malina jest obecna w sieci i dostępna w DMZ z zewnątrz. Na malinie mam serwer VNC . Jak ktoś reflektuje to wrzucę kody, mimo iż nie są optymalne. Działają, co jest najważniejsze.
Rurek5000 Październik 24, 2022 Autor tematu Udostępnij Październik 24, 2022 2 godziny temu, slado napisał: Witam wszystkich, to mój pierwszy, przy okazji powitalny wpis. Rozwiązań w poruszanym temacie może być wiele. Ja na bazie RPi3 realizuję załączanie i wyłączanie PC poprzez GPIO+przekaźnik podpięty pod przycisk zasilania komputera. Dodatkowo wykorzystując kontrolę obecności napięcia +5V w zasilaczu PC na osobnym porcie GPIO mam podgląd pod stan jego pracy. Wszystko oparte na lighttpd w php oraz skryptach python. Malina jest obecna w sieci i dostępna w DMZ z zewnątrz. Na malinie mam serwer VNC . Jak ktoś reflektuje to wrzucę kody, mimo iż nie są optymalne. Działają, co jest najważniejsze. Fajne rozwiązanie ale ma jeden minus niestety. RPi3 musi być w okolicy komputera. W moim przypadku może być praktycznie w każdym miejscu w domu gdzie ma dostęp do wifi, wiec w połączeniu z botem na Telegramie może spełniać więcej funkcji. Dodatkowo mniej grzebania i koszt praktycznie zerowy
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »