Skocz do zawartości

Kondensatory - kiedy się przydają

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam,

Wykupiłem kursy elektroniki, i studiuję wszystko od A do Z ale mam jedną zagwozdke która mi nie daje spokoju a nie mogę tego rozgryźć chociaż odpowiedź jest pewnie bardzo prosta...

Mianowicie, nie mogę pojąć kiedy mam się zdecydować na używanie kondensatora? Kiedy przy budowie jakiegoś układu mam sobie powiedzieć " ah tutaj koniecznie musi być kondensator, a tutaj absolutnie nie można"?.

Dziękuję za wszelką pomoc:))

• Lubię! 1

@KamGod witam na forum 🙂 Na to pytanie nie ma jednej, prostej odpowiedzi, ponieważ kondensatory pełnią często różne role. Najczęściej będziesz spotykał się z kondensatorami przy filtrowaniu zasilania, czyli tam gdzie pełnią one rolę małych akumulatorków, które mają zapewnić stabilne i "czyste" zasilanie układu - to przydaje się szczególnie, gdy zaczniesz korzystać z układów cyfrowych i mikrokontrolerów.

Z drugiej strony, jest też wiele sytuacji, gdy korzysta się z tego, że naładowanie lub rozładowanie kondensatora zajmuje mu pewien czas. To wszystko można policzyć i wykorzystać przy projektowaniu układów. W kursie elektroniki natrafisz później na układ złożony m.in. z dwóch tranzystorów i kondensatorów, których pojemność będzie regulowała częstotliwość migania diod. Mniej widowiskowe, ale bardzo ważne zastosowanie kondensatorów opisaliśmy również w tym artykule: https://forbot.pl/blog/czym-jest-filtr-rc-jak-dziala-i-co-warto-o-nim-wiedziec-id40448

• Lubię! 1
  • 2 tygodnie później...

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...