Skocz do zawartości

Wgrywanie nowego oprogramowania na esp32 - na zasadzie firmware

Pomocna odpowiedź

Napisano

Czy istnieje możliwość. Skompilowania programu do postaci binarnej i wgrywania go do esp 32 bez znajomości kodowania i podstaw arduino?

Chodzi mi o taki przypadek, że robię jakąś nową wersję oprogramowania i chcę dać możliwość zaktualizowania płytki na zasadzie wgrania nowego firmware. 

Proszę o wskazówki jak to zrobić albo gdzie szukać.

23 minuty temu, ethanak napisał:

Normalnie do tego jest esptool, ale o graficznym nie słyszałem... a pewnie o taki chodzi.

Może w końcu się zawezmę i go ukończę 😉

udpProg_qxRcquX9LM.thumb.png.a04e5e91033be2d7b7d6e47038c3a836.png

Tyle że w przypadku esp32 musisz mieć kilka możliwości: update (tylko cośtam.bin we właściwym miejscu) albo first-time (tablica partycji i takie tam drobiazgi)

(edytowany)

Z mojego punktu widzenia istotne jest czy daje się to uruchomić przez TCP i/lub UDP. Wiem że to robią skrypty pythona więc i w Javie powinno dać się to napisać. Problem w tym że jeszcze nie miałem potrzeby używać esp32 więc i narzędzi jeszcze nie produkuję

Edytowano przez _LM_
(edytowany)

Nie trzeba nic wybierać (znikanie musi być błędem działania ich strony - dla pozostałych ESP nie znika). Jest to wspólne narzędzie dla doESP6266 i wszystkich ESP32, co można wyczytać w przewodniku użytkownika, włączonego do pobiersnego  pliku zip.

Edytowano przez jand
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...