Skocz do zawartości

Mini sterownik Terrarium, problem po pomiarze temperatur z 2 czujników ds18b20

Pomocna odpowiedź

(edytowany)

No jakaś ścieżka wężykiem tam idzie. A te kondensatory co wspomniałem (jakby co to nie zachęta) to w odkurzaczu np. można znaleźć. Tam dla przykładu Attiny siedzi i steruje triakiem do regulacji obrotów. W wersji bez regulacji to po prostu wpięty równolegle.

Pierwszy egzemplarz z matą na przekaźniku, drugi bez, oba działają i drugi sypie?

Edytowano przez matsobdev
1 godzinę temu, matsobdev napisał:

No jakaś ścieżka wężykiem tam idzie. A te kondensatory co wspomniałem (jakby co to nie zachęta) to w odkurzaczu np. można znaleźć. Tam dla przykładu Attiny siedzi i steruje triakiem do regulacji obrotów. W wersji bez regulacji to po prostu wpięty równolegle.

Pierwszy egzemplarz z matą na przekaźniku, drugi bez, oba działają i drugi sypie?

mam 4 przekazniki na pierwszym mata 230 V, drugi 24V i trzeci i ostatni mam 12V, niestety po wlaczeniu przekaźnika 1 wywala to co opisane, zaobserowalem ze to jednak bedzie problem odczytu -127 wyskakuje, zwolniłem sobie nagranie ekranu z tymi temperaturami, po włączeniu maty mam niestety jakby arduino nie widzialo ds19b20. 

Problem rozwiązany! wrzuciłem ifa w programie który wyłapuje niewłaściwe działanie czujników i nie wyrzuca mi wyniku na ekran ! zapewne przez fale podczerwone gdy grzeje , pododawałem również na zasileniach kondensatory tak jak wyżej na ekran i powiem ze śmiga to całkiem znośnie, mam następny problem z mostkiem H l293D - brak zasilania wychodzącego na wentylator, gdy wgram czysty program do sterowania tylko wentylatorem to smiga, jednak w pętli daje napięcie 0.2V. Jest opcja ze potrzebuje osobnego zasilania mostka H z zasilacza zewnętrznego ?( bo arduino już nie daje rady ?) 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...