Skocz do zawartości

Mini sterownik Terrarium, problem po pomiarze temperatur z 2 czujników ds18b20

Pomocna odpowiedź

19 godzin temu, ethanak napisał:

Wyświetlenie znaku o kodzie 3.

dokładnie wyświetla tam kropelkę czy cos albo temperaturę , mniejsza z tym, odkryłem ze problemem jest podłączona mata grzewcza do jednego z 4 przekaźników na 230V, co może mieć na to wpływ ?

20 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

Teoretycznie nie, bo przekaźnik jest galwanicznym izolatorem. Prędzej obstawiam, że do LCD wysyłasz liczbę zamiast serii znaków 😄 To najprawdopodobniejsza przyczyna. Potem zła czcionka i walnięty moduł I2C.

Hmmm ogólne gdy odepnę matę grzewczą która jest po przekaźniku na 230 V całość zaczyna  działać normalnie ( tzn pomiary się zgadzają i nie przeskakują itp ) teraz kwestia i pytanie dlaczego się tak dzieje i jak temu zaradzic?

Coś tam straszliwie musi siać... ja bym tam dał jakiegoś SSR-a z wykrywaniem cross-zero, zawsze to mniejsze zakłócenia. No i jakieś filtry na zasilaniu wyświetlacza.

(edytowany)

A ten przekaźnik to jakiś moduł z transoptorem, czy taki luzem. Diodę ma równolegle z cewką? Zasilanie cewki przekaźnika wspólne z resztą układu?

Edytowano przez matsobdev
5 minut temu, matsobdev napisał:

A ten przekaźnik to jakiś moduł z transoptorem, czy taki luzem. Diodę ma równolegle z cewką? Zasilanie cewki przekaźnika wspólne z resztą układu?

https://allegro.pl/oferta/modul-4-kanalowy-przekaznik-5v-10a-avr-arm-arduino-8115735401?snapshot=MjAyMi0xMC0yMFQxMzoxMjowNy4yNDVaO2J1eWVyOzhmNGJkYjJmN2M2ZGZkMzIyZjQ3NDNiMTIwNWI4MzA2NGM2Njk2NDRkODBhNTNjYjEyOTQ3NjA5YjY0MWVjYTE%3D  jest to taki moduł. Ogolnie mam pod niego podpiete 2x pompka 12V, generator pary 24 V, i tą grzałke na 230V ... Niestety na grzałce takie problemy tylko- reszta super smiga i nic się nie dzieje.

7 minut temu, matsobdev napisał:

Wrzucałem mu już tez drugie zasilanie bo normalnie mam podpięte pod 5V w arduino, wrzuciłem mu osobne zasilanie 5V z zasilacza oczywiście masa połączona ale to nie pomogło. Ewidentnie problem tylko i wyłącznie gdy na przekaźniku jest 230V tzn (włącza grzałke).

(edytowany)
16 minut temu, ethanak napisał:

Coś tam straszliwie musi siać... ja bym tam dał jakiegoś SSR-a z wykrywaniem cross-zero, zawsze to mniejsze zakłócenia. No i jakieś filtry na zasilaniu wyświetlacza.

lcd mam zasilany przez arduino . 

Edytowano przez Mrpatryk
(edytowany)

A skąd 5V na cewki? Jeśli wspólne, to może spróbować oddzielnie, z osobnej "ładowarki do telefonu" zasilać tylko cewki przekaźników - minus do GND ten dłuższy rząd pinów a plus do tego JD-VCC (czy JO, J0 - ten bliżej przekaźnika) i bez zworki.

PS. Ups, byłem wolniejszy.

• Lubię! 1
Przed chwilą, matsobdev napisał:

A skąd 5V na cewki? Jeśli wspólne, to może spróbować oddzielnie, z osobnej "ładowarki do telefonu" zasilać tylko cewki przekaźników - minus do GND ten dłuższy rząd pinów a plus do tego JD-VCC (czy JO, J0 - ten bliżej przekaźnika) i bez zworki.

próbowałem podpinałem pod zasilanie VCC wspólna masa oczywiście, ten sam problem

16 minut temu, matsobdev napisał:

SSR to przełącznik półprzewodnikowy...czyli bez cewki, na triaku bodajże...jest na transoptorze, z jednej strony podpinasz sieć, z drugiej logikę do włączania..

(edytowany)
7 minut temu, farmaceuta napisał:

SSR to przełącznik półprzewodnikowy...czyli bez cewki, na triaku bodajże...jest na transoptorze, z jednej strony podpinasz sieć, z drugiej logikę do włączania..

Mój błąd, że nie cytowałem. Ponoć jest zasada, że post pod postem dotyczy tego poprzedniego. Oczywiście przekaźnik użyty w temacie miałem na myśli.

8 minut temu, Mrpatryk napisał:

VCC wspólna masa oczywiście

To nic nie pomoże, ale tylko tam nie ma wspólnej (z przekaźnikiem) masy wtedy. Tam jest wtedy tylko obwód VCC > dioda świecąca > rezystor > dioda w transoptorze.

6 minut temu, Mrpatryk napisał:

próbowałem podpinałem pod zasilanie VCC wspólna masa oczywiście, ten sam problem

Zasilalem osobno też LCD, Przekaźniki ale ten sam problem. szczerze to już nie wiem czemu tak się dzieje. 

14 minut temu, Mrpatryk napisał:

lcd mam zasilany przez arduino . 

Co nie zmienia faktu, że jakiś filterek można tam dać - nawet zwykły kondensatorek może pomóc.

Przed chwilą, matsobdev napisał:

Mój błąd, że nie cytowałem. Ponoć jest zasada, że post pod postem dotyczy tego poprzedniego. Oczywiście przekaźnik użyty w temacie miałem na myśli.

To nic nie pomoże, ale tylko tam nie ma wspólnej (z przekaźnikiem) masy wtedy. Tam jest wtedy tylko obwód VCC > dioda świecąca > rezystor > dioda w transoptorze.

mase wpiałem wspolna w arduino , wiec zasilacz osobny do VCC na przekaźnikach + masa do arduino.

Przed chwilą, ethanak napisał:

Co nie zmienia faktu, że jakiś filterek można tam dać - nawet zwykły kondensatorek może pomóc.

Wrzuciłem osobne zasilane z poza" projektu " ,  efekt ten sam niestety . ( jakiej wartości kondensator  elektrolit dał by rade??) 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...