Skocz do zawartości

Jaką tanią płytkę z 8 GB RAM wybrać?

Gość

Pomocna odpowiedź

Cześć. Sprawa wygląda tak: do niedawna myślałem, że 4 GB RAMu na płytce to wystarczająco, a 2 GB to mało ale starczy do wielu zastosowań. Aż w końcu przyszedł ten moment, kiedy praktyka zweryfikowała i okazało się, że 8 GB to mus (model AI mi się nie mieści w pamięci, więc nie da się robić inferencji), a ja oczywiście nie mam żadnej płytki z tak dużą ilością pamięci.

Tak więc zwracam się do Was drodzy forumowicze z następującym pytaniem - znacie może jakąś możliwie najtańszą płytkę z taką właśnie ilością pamięci? Może być x86, może być ARM (tutaj przydało by się mieć co najmniej dwa rdzenie Cortex-A72), ale nie mogę za bardzo niczego znaleźć. Jesteście w stanie coś polecić?

6 godzin temu, lyman-alpha napisał:

Tak więc zwracam się do Was drodzy forumowicze z następującym pytaniem - znacie może jakąś możliwie najtańszą płytkę z taką właśnie ilością pamięci? Może być x86, może być ARM (tutaj przydało by się mieć co najmniej dwa rdzenie Cortex-A72), ale nie mogę za bardzo niczego znaleźć. Jesteście w stanie coś polecić?

A tanie używane terminale od della?

• Lubię! 1

8GB ma sporo nowych modeli SBC, niestety pamięć jest dość droga więc i płytki na ogół sporo kosztują:

Jako ciekawostka, że "tanio" za 8GB to względne pojęcie:

Edytowano przez Elvis
  • Lubię! 1

8 godzin temu, H1M4W4R1 napisał:

A tanie używane terminale od della?

Wyglądają idealnie! Nie spodziewałem się takiego rozwiązania 😄

7 godzin temu, Elvis napisał:

8GB ma sporo nowych modeli SBC, niestety pamięć jest dość droga więc i płytki na ogół sporo kosztują

Znam Khadasy i Radxy, które jak dla mnie są akurat niestety piekielnie drogie (w sensie te modele 8GB)... Ale dzięki za opcje.

Czyli wychodzi na to, że z normalnych płytek to tylko 700+ zł...

Edytowano przez lyman-alpha

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Przed chwilą, lyman-alpha napisał:

Wyglądają idealnie! Nie spodziewałem się takiego rozwiązania 😄

Wychodzi znacznie taniej i lepiej niż za SBC. W dodatku często możesz tam dołożyć RAM albo włożyć większy dysk (nie musisz ufać karcie SD) 😄 No i procesor ma kopa przy niewiele wyższym poborze prądu. Jedyny mankament to ciut większy rozmiar ze względu na radiator / chłodzenie CPU.

9 minut temu, Elvis napisał:

Pojęcia tanie i drogie sa bardzo względne. Zawsze można porównać cenę np. Khadas VIM4 z płytka Xilinxa, 700zł będzie jak za darmo.

Nie mówię, że nie jest to prawda, jednak trochę drażni taki relatywizm. Nie powiedziałem, że jestem megakorporacją. Poza tym specyfikacje z oryginalnego posta dość jasno wskazują o jakie okolice cenowe chodzi.

Akurat vck190 ma 8GB RAM i 2x Cortex-A72, więc idealnie pasowało do specyfikacji. Ale nie chciałem nikogo drażnić, taka ciekawostka jak duża może być rozpiętość cenowa przy podobnych wymaganiach.

Dnia 25.12.2022 o 09:01, Elvis napisał:

8GB ma sporo nowych modeli SBC, niestety pamięć jest dość droga więc i płytki na ogół sporo kosztują:

Jako ciekawostka, że "tanio" za 8GB to względne pojęcie:

Dzięki za zbiórkę.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.