Skocz do zawartości

Cześć! Chciałbym zrobić sterownik do pompy wody z czujnikiem poziomu wody.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Zaczynam zabawę z automatyką i na początek wybrałem sobie doś ciężkie zadanie. Będzie to sterownik do pompy wody który będzie załączał pompe po przekroczeniu dopuszczalnego poziomu wody. Chciałbym dostać jakieś rady na początek typu jakie komponenty dobrać i w jakim programie najlepiej zaprogramować. Z góry Dzięki.

@Damiano2 witam na forum 🙂 Myślę, że lepiej pójdzie, jeśli napiszesz coś więcej o projekcie. Teraz nie wiadomo czy chcesz sterować małą pompką od akwarium, czy jakąś wielką przemysłową jednostką. Daj też znać jakie masz doświadczenie z elektroniką i programowaniem.

• Lubię! 2
(edytowany)

Będzie to pompa która będzie znajdowała będzie sie w piwnicy w dole o głębokości około 1,5m i średnicy 40 cm. Jedyne co miałem doczynienia z programowaniem to jakieś podstawowe programy w arduino.  

Edytowano przez Damiano2
(edytowany)

Cześć. Nie chciałbym Cię zniechęcać do nauki programowania, ale taką funkcję z powodzeniem spełnia pływak działa niezawodnie nie potrzebuje żadnych dodatkowych elementów i jest w miarę tani. 

plywak.thumb.jpg.086979d31bdeacaaa6e05f2fdddc78c4.jpg

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 2

Więc potrzebujesz układu z dwoma sondami jednej od poziomu minimum, drugiej od poziomu max. Można to zrobić w miarę prosto zarówno za pomocą mikrokontrolera jak i układów klasycznych. Na tej zasadzie działają stosowane m.in w przemyśle urządzenia o nazwie elcluwo. Podczas projektowania musisz pamiętać o elektrolizie, aby zapobiec temu zjawisku trzeba zasilać sondy napieciem przemiennym. W sprawie pływaka możesz wypróbować takie rozwiązanie https://allegro.pl/oferta/przelacznik-plywakowy-czujnik-poziomu-wody-12480327048

• Lubię! 1
  • Pomogłeś! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...