Kwail Napisano Luty 23, 2023 Udostępnij Napisano Luty 23, 2023 (edytowany) Witam, mam mały zestaw nadajnika i odbiornika radiowego 433MHz przeznaczonego do arduino. Nadajnik chce zrealizować na mniejszym układzie attiny13a, udało mi się zaprogramować arduino (odbiornik) i attiny tak że jest między nimi komunikacja i mogę w monitorze portu szeregowego obserwować wiadomość jaką wpiszę w programie nadajnika. Problem zaczyna się gdy chcę tej wiadomości użyć w programie, w procedurze "if". Dokładniej, chciałbym aby po odebraniu przez odbiornik danej wiadomości program wykonał jakąś czynność na przykład zaświecił diodę na 2s, ważne żeby program rozróżniał wiadomości i uruchomił diodę tylko gdy informacja jest zgodna, wiadomość jednak jest wysyłana w nieznany dla mnie sposób, dodam że korzystam z biblioteki TinyRF_RX, ponieważ biblioteka ta wspiera układy attiny. ODBIORNIK ************************************ #include "TinyRF_RX.h" uint8_t rxPin = 2; byte a; void setup(){ Serial.begin(115200); //make sure you call this in your setup setupReceiver(rxPin); pinMode(4, OUTPUT); } void loop(){ const uint8_t bufSize = 30; byte buf[bufSize]; uint8_t numLostMsgs = 0; uint8_t numRcvdBytes = 0; uint8_t err = getReceivedData(buf, bufSize, numRcvdBytes, numLostMsgs); if(err == TRF_ERR_NO_DATA){ return; } if(err == TRF_ERR_SUCCESS){ Serial.print("Received: "); for(int i=0; i<numRcvdBytes; i++){ Serial.print((byte)buf[i]); a = ((byte)buf[i]); delay (160); } Serial.println(""); } ***************************************** NADAJNIK ***************************************** #include "TinyRF_TX.h" void setup(){ setupTransmitter(); } void loop(){ const byte msg = "HELLO"; send((byte*)msg, strlen(msg)); delayMicroseconds(TX_DELAY_MICROS); } Edytowano Luty 23, 2023 przez Kwail Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »