Skocz do zawartości

Nie da się importować bibliotek do pythona w Visual Studio Code

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Witam.

Od roku używam Visual Studio Code, i byłem z niego bardzo zadowolony, ale około dwa miesiące temu przestało działać poprawnie. Kiedy próbuję zaimportować niestandardową bibliotekę do pythona dostaję błąd ModuleNotFoundError (mimo że ją zainstalowałem). Kiedy odpalę ten sam kod w IDLE pythona wszystko działa. Dodatkowo kiedy uruchamiam wiersz poleceń w VS Code wyświetla się ten komunikat na czerwono:

& : File A:\Antek\Python\.venv\Scripts\Activate.ps1 cannot be loaded because running
 scripts is disabled on this system. For more information, see about_Execution_Polic 
ies at https:/go.microsoft.com/fwlink/?LinkID=135170.
At line:1 char:3
+ & a:/Antek/Python/.venv/Scripts/Activate.ps1
+   ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    + CategoryInfo          : SecurityError: (:) [], PSSecurityException
    + FullyQualifiedErrorId : UnauthorizedAccess

Ale nie całkiem wiem co to znaczy. Odinstalowanie i ponowne zainstalowanie nie pomaga, program zostaje bez zmian, łącznie ze wszystkimi wtyczkami i ostatnio używanym przeze mnie kodem. Domyślam się że zostały jakieś pliki na dysku C, ale boję się czegokolwiek usuwać z plików systemowych nie mając pewności że nic nie zepsuję.

Będę bardzo wdzięczny za wszelką pomoc, pozdrawiam.

Edit: Odinstalowanie i ponowne zainstalowanie rozszerzenia python nie pomogło.

Edytowano przez AntekBezak

Próbowałem odinstalować pythona i zainstalować go ponownie, ale teraz jest jeszcze gorzej. Nie działa nawet poza vs code.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...