Skocz do zawartości

Arduino UNO nie reaguje na podłączoną baterie 9V

Pomocna odpowiedź

Napisano

Ostatnio kupiłem zestaw arduino forbota, wszystko fajnie działa tylko nie wiem czy ja cos źle robię czy coś ale gdy podłączam baterie do zasilania arduino to nic sie nie dzieje (bateria z zestawu). Gdy podłączam przez USB arduino to wszystko działa.

@Nirek2105 witam na forum 🙂 W jaki sposób podłączyłeś zasilanie do Arduino? W najprostszej wersji tj. bateria 9 V > klips > okrągłe wejście zasilania? Czy masz może miernik uniwersalny, aby zmierzyć napięcie na baterii? Czy jeśli poruszasz przewodami to również nic się nie dzieje?

Cześć. Może to i głupie pytanie ale czy bateria na pewno sprawna ? Lub czy dobrze podłączyłeś okrągłą wtykę ? plus z plusem ? Podłącz zasilacz np. od routera i sprawdź na zasilaczu czy działa 😉 Pozdrawiam.

Właśnie podłączyłem zasilacz z routera i zapomniałem żeby sprawdzić jakie napięcie podaje zasilacz i niestety przypomniałem sobie jak poczułem zapach spalenizny 😞. Czyli problem jest z wtykiem jak z zasilacz "zadziałał" 😞.

Zrób bardzo dobre zdjęcie miejsca wejścia zasilania. Może tylko poszedł stabilizator 😉 mi też kiedyś się spalił. Znalazłem identyczny w starych płytach PC przelutowalem i hula.

(edytowany)

Takie zdjęcie udało mi się zrobić, bliżej nie dam rady bo nic nie będzie widać IMG_20230413_195739.thumb.jpg.af1bf1f5cd2499174fff617b63c3c51d.jpg

Prawdopodobnie to się zjarało bo pamiętam że jak podłączałem zasilanie to świeciło się "on" i jeszcze coś w tych rejonach

Edytowano przez Nirek2105
Dodanie kilka słów
  • Lubię! 1

Układ S6M8542. Jeśli chcesz Arduino Uno to mogę ci wysłać, bo mam wolny jeden. Zapłacisz tylko za InPost. Jak widać działa z baterią. Aha Arduino ten po prawej na pierwszym foto.

1681410525940..jpg

1681410618638..jpg

1681410774048..jpg

1681410932073..jpg

IMG_20230413_203924.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...