darp Napisano Maj 6, 2023 Udostępnij Napisano Maj 6, 2023 Witam, na wstępie - siedzę nad tym już 2 dni przeszukując sieć- bez skutecznie . Cel uruchomić silnik krokowy. Co mamy : 2 silniki krokowe , Arduino Uno, cnc shield , sterownik DRV8825 , zasilacz 24V 4.5A . Silnik 1 STP--43D034 Nema 17 silnik 2 28HB30-401A Nema 11 Sterownik DRV8825 ustawiłem pod Nema 11 ratio 0.3 . Sterownik podłączyłem do złącza Y cnc shield-a. program do testów #include <Stepper.h> // Ustawienia silnika krokowego #define STEPS_PER_REV 200 // Liczba kroków na obrót silnika #define STEPPER_PIN_1 8 // Pin 8 dla kierunku silnika krokowego #define STEPPER_PIN_2 9 // Pin 9 dla kierunku silnika krokowego #define STEPPER_PIN_3 10 // Pin 10 dla kierunku silnika krokowego #define STEPPER_PIN_4 11 // Pin 11 dla kierunku silnika krokowego // Inicjalizacja obiektu Stepper Stepper stepper(STEPS_PER_REV, STEPPER_PIN_1, STEPPER_PIN_3, STEPPER_PIN_2, STEPPER_PIN_4); void setup() { // Ustawienie prędkości silnika stepper.setSpeed(100); } void loop() { // Przesunięcie silnika o 10 kroków w prawo stepper.step(10); delay(500); // Przesunięcie silnika o 10 kroków w lewo // stepper.step(-100); // delay(500); } Problem to jak podłączyć kable od silnika do shield by silnik ruszył ? Wiem jak sparować kable -AA BB- aczkolwiek nie wiem co jest AA a co BB . Próba nadania A- A+ B- B+ nie udała mi się bo opór skacze w trakcie testów i nie jestem w stanie wyciągnąć sensownych wniosków. Silnik 1 ma za małe złącze z dziwnymi kolorami a przeniesienie kabli w ustawieniu złącza kończącego kable nic nie daje Silnik 2 ma niby standardowe kolory (kable nie zakończone wtyczką ) ale testowałem wiele kombinacji i nic to nie dało . Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
darp Maj 7, 2023 Autor tematu Udostępnij Maj 7, 2023 Rozwiązałem problem. Wystąpił problem w kodzie i w "enable header" . Okazało się jednak, że nie ma znaczenia, jak podłączę kable z jednej pary – ważne, żeby to była jedna para. Kable zmieniałem po kolei i nie widzę różnicy (w obrębie jednej pary). Czy pod obciążeniem może to mieć znaczenie? Mniejszy silnik (Nema 11) prawidłowo podłączony cały czas delikatnie buczy - gdy się nie porusza. Jest to normalne? Większy Nema 17 jest cichy. Na sterowniku ustawiłem 0,3 - mały ma 0,6A 6,7Ohm. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »