Skocz do zawartości

Silnik krokowy+ Audriono Uno +CNC Shiled+DRV8825 i nie działa


darp

Pomocna odpowiedź

Witam, 

na wstępie - siedzę nad tym już 2 dni przeszukując sieć- bez skutecznie .  Cel uruchomić silnik krokowy. 

Co mamy :

 2 silniki krokowe , Arduino Uno, cnc shield , sterownik DRV8825 , zasilacz 24V 4.5A .

Silnik 1 STP--43D034 Nema 17

silnik 2  28HB30-401A Nema 11 

Sterownik DRV8825  ustawiłem pod Nema 11  ratio 0.3 . 

Sterownik podłączyłem do złącza Y cnc shield-a. 

program do testów 

#include <Stepper.h>

// Ustawienia silnika krokowego
#define STEPS_PER_REV 200 // Liczba kroków na obrót silnika
#define STEPPER_PIN_1 8   // Pin 8 dla kierunku silnika krokowego
#define STEPPER_PIN_2 9   // Pin 9 dla kierunku silnika krokowego
#define STEPPER_PIN_3 10  // Pin 10 dla kierunku silnika krokowego
#define STEPPER_PIN_4 11  // Pin 11 dla kierunku silnika krokowego

// Inicjalizacja obiektu Stepper
Stepper stepper(STEPS_PER_REV, STEPPER_PIN_1, STEPPER_PIN_3, STEPPER_PIN_2, STEPPER_PIN_4);

void setup() {
  // Ustawienie prędkości silnika
  stepper.setSpeed(100);
}

void loop() {
  // Przesunięcie silnika o 10 kroków w prawo
  stepper.step(10);
  delay(500);
  // Przesunięcie silnika o 10 kroków w lewo
// stepper.step(-100);
 // delay(500);
}

 Problem to jak podłączyć kable od silnika do  shield by silnik ruszył  ?

Wiem jak   sparować kable -AA BB- aczkolwiek nie wiem co jest AA a co BB  . Próba nadania A- A+ B- B+ nie udała mi się bo opór skacze w trakcie testów i nie jestem w stanie wyciągnąć sensownych wniosków.  

Silnik 1 ma za małe złącze  z dziwnymi kolorami a przeniesienie  kabli w ustawieniu złącza kończącego kable nic nie daje 

Silnik 2 ma niby standardowe kolory (kable nie zakończone wtyczką  ) ale testowałem wiele kombinacji i nic to nie dało . 

 

 

 

 

 

 

WhatsApp Image 2023-05-06 at 18.16.32 (1).jpg

WhatsApp Image 2023-05-06 at 18.16.32.jpg

WhatsApp Image 2023-05-06 at 18.16.31.jpg

Link do komentarza
Share on other sites

Rozwiązałem problem. Wystąpił problem w kodzie i w "enable header" .
Okazało się jednak, że nie ma znaczenia, jak podłączę kable z jednej pary – ważne, żeby to była jedna para. Kable zmieniałem po kolei i nie widzę różnicy (w obrębie jednej pary). Czy pod obciążeniem może to mieć znaczenie?
Mniejszy silnik (Nema 11) prawidłowo podłączony cały czas delikatnie buczy - gdy się nie porusza. Jest to normalne? Większy Nema 17 jest cichy.
Na sterowniku ustawiłem 0,3 - mały ma 0,6A 6,7Ohm.

  • Lubię! 1
Link do komentarza
Share on other sites

Dołącz do dyskusji, napisz odpowiedź!

Jeśli masz już konto to zaloguj się teraz, aby opublikować wiadomość jako Ty. Możesz też napisać teraz i zarejestrować się później.
Uwaga: wgrywanie zdjęć i załączników dostępne jest po zalogowaniu!

Anonim
Dołącz do dyskusji! Kliknij i zacznij pisać...

×   Wklejony jako tekst z formatowaniem.   Przywróć formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Twój link będzie automatycznie osadzony.   Wyświetlać jako link

×   Twoja poprzednia zawartość została przywrócona.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz wkleić zdjęć bezpośrednio. Prześlij lub wstaw obrazy z adresu URL.

×
×
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.