Skocz do zawartości

Pi Pico, podłączenie serwa SG90 lub FT90R poprzez Moduł zasilający 3,3V / 5V z gniazdem DC

Lukasc

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Gdy szukam w internecie jak podłączyć serwo pod Pi pico to wszędzie pokazują wpinanie bezpośrednio do pinów Pi Pico. Mam mieszane uczucia co do tego. Pytanie jeśli nie mam/nie chcę używać sterownika serw to czy można bezpiecznie podpiąć zasilanie do serwa poprzez ten moduł zasilający? Zasilanie 5v to serwa. Masa serwa i zasilania do Pico. 

https://botland.com.pl/moduly-zasilajace/9420-modul-zasilajacy-33v-5v-z-gniazdem-dc-5904422313302.html

Pi pico ma logikę 3.3V, serwo SG90 ma logikę 5V, więc teoretycznie powinno się zastosować level converter.

Ale można spróbować połączyć bezpośrednio - nic się nie zepsuje, najwyższej nie zadziała. Zasilanie podłączamy tak jak opisałeś.

• Lubię! 1

Chodzi mi bardziej o ochronę mikrokontrolera. Np w przypadku jak serwo będzie chciało pobrać duży prąd. 

Zasilanie serwa podłączasz bezpośrednio pod zasilacz 5V, natomiast jego wejście sterujące pobiera minimalny prąd, więc o wyjście Pi pico nie ma się co martwić.

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.