qarol Napisano Maj 30, 2023 Udostępnij Napisano Maj 30, 2023 (edytowany) Hej. Mam tranzystor MPSA13 i sprawdzam czy jest dobry. Jest to tranzystor NPN. Badam spadek napięcia między B a E i mam 1.2V. Z kolei między B a C mam 0.6V. Z tego co czytałem spadek napięcia powinien oscylować w granicach 0.5 do 0.9V. Czy to oznacza że ten tranzystor jest uwalony? Tu jest do niego schemat aby zobaczyć jak wygląda. Zastanawiam się dlaczego rysunek poglądowy przedstawia dwie diody? https://www.onsemi.com/pdf/datasheet/mpsa13-d.pdf Edytowano Maj 30, 2023 przez qarol Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta Maj 31, 2023 Udostępnij Maj 31, 2023 Spadek baza-colector powinien wynosić 0,5-0,9v u Ciebie jest 0,6v więc jest Ok... 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Maj 31, 2023 Udostępnij Maj 31, 2023 (edytowany) To jest Układ Darlingtona także jest normalne że spadek BC jest różny od BE Edytowano Maj 31, 2023 przez _LM_ 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
qarol Maj 31, 2023 Autor tematu Udostępnij Maj 31, 2023 dziękuję za wyjaśnienia👍 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
qarol Czerwiec 2, 2023 Autor tematu Udostępnij Czerwiec 2, 2023 A jeszcze zapytam o współczynnik hfe dla tranzystora MPSA13. Nota podaje że wart. min. ma być na poziomie 5000. Niestety nie ma podanej wartości maksymalnej. Odczyty wskazują na 100000. Nie za dużo? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Czerwiec 2, 2023 Udostępnij Czerwiec 2, 2023 Darlingtony mają duże wzmocnienie. A czy te 100k to jest dużo trudno mi powiedzieć. Wzmocnienie zależy od wielu czynników w sieci znajdziesz sporo materiałów na ten temat Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »