Skocz do zawartości

Histereza zabezpieczenia przed głębokim rozładowaniem

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, planuję zbudować prosty moduł, który zabezpieczy akumulator żelowy 6V przed nadmiernym rozładowaniem. Zaprojektowałem taki układ, gdzie wzmacniacz operacyjny pracuje jako komparator i wysterowuje P-MOSFETa. Na wejściu nieodwracającym podłączone jest źródło napięcia odniesienia 1,2V, a na odwracającym napięcie baterii poprzez dzielnik napięcia wyliczony na 1,2V.

749819339_Zrzutekranu2023-06-07183505.thumb.jpg.10d89711ee2798f6e3961c1e07ae1f43.jpg

Chciałbym dodać do tego układu histerezę, aby układ odłączał obciążenie przy 5,8 V i załączał się przy 6,0V. Jak to zrobić?

• Lubię! 1
  • 9 miesiące później...

Ten układ będzie przewoził niezależnie od stanu komparatora zwróć uwagę na kierunek diody w mosfecie

(edytowany)

@_LM_ @fribble3 przypomnieliście mi o tym starym temacie który utknął w szufladzie 😆dzięki za wskazanie błędu - nagminnie mylę polaryzację N-MOSFETów.

W międzyczasie zakupiłem układ ICL7665S, który ma już wbudowane komparatory i źródło napięcia odniesienia i samymi rezystorami konfiguruje się dopuszczalne zakresy napięć zasilających włącznie z histerezą. Dzisiaj polutowałem coś takiego (w tej wersji z N-MOSFETem):

636596810_Zrzutekranu2024-03-09231109.thumb.png.1b4d11c89c173af21b9bf1bf7d1afe19.png

Muszę tylko podmienić na płytce R7, bo początkowo dałem 6,8k, ale później zauważyłem w nocie aplikacyjnej że stosuje się 1M, co ma sens, bo gdy układ wykryje zbyt niskie napięcie, to MOSFET jest zatkany i przez R7 płynie prąd, a przecież nie chcemy jeszcze bardziej rozładowywać słabego akumulatora, więc należy ten prąd zminimalizować.

Edytowano przez MasterYoda95

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...