LieutenantDan Napisano Lipiec 9, 2023 Udostępnij Napisano Lipiec 9, 2023 Witam. Do Arduino Uno podłączyłem czujnik LPS331AP kupiony w sklepie botland. Nastąpiło to zgodnie z instrukcją na tej stronie: https://electropeak.com/learn/interfacing-lps331ap-pressure-altitude-sensor-with-arduino/ Następnie zmieniłem troszkę kod tak, aby pokazywał ciśnienie w milibarach. #include <Wire.h> #include <LPS.h> LPS ps; void setup() { Serial.begin(9600); Wire.begin(); if (!ps.init()) { Serial.println("Failed to autodetect pressure sensor!"); while (1); } ps.enableDefault(); } void loop() { float pressure = ps.readPressureMillibars(); float altitude = ps.pressureToAltitudeMeters(pressure); float temperature = ps.readTemperatureC(); Serial.print("p: "); Serial.print(pressure); Serial.print(" milibars \t a. "); Serial.print(altitude); Serial.print(" m\tt: "); Serial.print(temperature); Serial.println(" deg C"); delay(2000); } Ponieważ milibary=hektopaskale co do wartości liczbowej a wskazywane obecnie ciśnienie (997milibars) jest kompletnie odklejone od dzisiejszego (1020hPa), zastanawia mnie gdzie jest popełniony błąd. Czy należy to wszystko jakoś skalibrować dodatkowo? Dodam, że według tej strony: https://en-gb.topographic-map.com/map-4h57/Poland/ znajduje się aktualnie na wysokości 175m nad poziomem morza. Dziękuję za odpowiedzi. 1
Popularny post ReniferRudolf Lipiec 12, 2023 Popularny post Udostępnij Lipiec 12, 2023 @LieutenantDan Nie ma jasności, o jakim błędzie mówisz. Podałeś swoją wysokość 175 m, co wprowadza w konfuzję Czy Twoje ciśnienie 1020hPa, to jest na skalibrowanym barometrze, który masz w domu obok czujnika Arduino? Czy też 1020hPa wziąłeś z prognozy pogody dla Twojego miejsca zamieszkania? Jeśli 1020 hPa to wartość z prognozy pogody, to jest to zawsze ciśnienie na poziomie morza, więc uzwględniając teoretyczny spadek na 175m (11,3hPa/100m) masz zgodność odczytu na Arduino. Jeśli zaś wiesz, że 1020 hPa masz u siebie w domu, no to trzeba szukać, co jest nie teges... 3
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »