Stasiek1234 Napisano Sierpień 6, 2023 Udostępnij Napisano Sierpień 6, 2023 Dzień dobry, chciałbym zbudować układ bardzo podobny jak ten: Tylko chciałbym, aby układ zasilał 4 silniki dc o następujących parametrach: Napięcie zasilania: od 3 V do 6 V Prąd na biegu jałowym: 94 mA Obroty: ok. 17000 obr/min Te silniki mają poruszać pewien element, którego ruch ma być ograniczany z jednej i drugiej strony wyłącznikami krańcowymi. Jak mógłbym je podłączyć? Potrzebuje pomocy w realizacji projektu. Wcześniej budowałem rakiety modelarskie🚀 i samoloty zdalnie sterowane✈️, ale nigdy nie byłem odpowiedzialny za elektronikę w projektach. Z góry dziękuję za każdą pomoc. W linku przesyłam film do budowy projektu powyżej, może on będzie bardziej pomocny w zrozumieniu układu niż printscreen, który wysłałem. Pozdrawiam Stasiek😃 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
_LM_ Sierpień 7, 2023 Udostępnij Sierpień 7, 2023 Cześć. Aby móc sterować silnikami lewo, prawo potrzebowałbyś dwa przekaźniki na silnik, a że twoje silniki pobierają znikomy prąd lepszym rozwiązaniem będzie mostek H np: https://jm.pl/gfx-base/s_1/orgs/18/DRV8833RTY.pdf, lub popularny https://www.ti.com/lit/ds/symlink/l293d.pdf?ts=1691390236797&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.ti.com%2Fproduct%2FL293D na jednym takim driverze obsłużysz dwa silniki. Pytanie czy mikrokontroler ma znać stan krańcówek? Jeśli tak to do czterech silników potrzebujesz 16gpio (2gpio na sterowanie, 2gpio na krańcówki) czyli już na tym etapie należało by rozważyć zastosowanie mikrokontrolera o większej ilości pinów w arduino są płytki MEGA albo użyć zupełnie inny mikrokontroler ESP32 który od razu zapewnia łączność BT, WiFi lub STM32. Ogólnie projekt nie wydaje się bardzo skomplikowany ale też trzeba mieć nieco wiedzy nt elektroniki i programowania. Więc w pierwszej kolejności zastanów się nad zmianą kontrolera aby można ruszyć dalej 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Stasiek1234 Sierpień 8, 2023 Autor tematu Udostępnij Sierpień 8, 2023 Dziękuje za odpowiedź😃. Spróbuje tak zrobić, jeśli będę miał jakieś problemy to będę pisał Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Stasiek1234 Wrzesień 5, 2023 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 5, 2023 W sklepie Botland kupiłem: 4 silniki DFRobot DC 6V 40RPM z przekładnią ślimakową, Moduł WiFi ESP8266 + NodeMCU v3, Płytka stykowa justPi - 830 otworów, Moduł zasilający do płytek stykowych XD-42 - 3,3V 5V, Pilot IR NEC 38kHz + odbiornik podczerwieni 1838T + moduł i przewody, Zasilacz impulsowy 12V/2,5A - 100V-240V - wtyk DC 5,5/2,5mm, 2x Wyłącznik czujnik krańcowy mini z rolką - WK625 - 5szt. (ponieważ potrzebuje 8 sztuk), 4 DFRobot Gravity - pojemnościowy czujnik dotykowy, Moduł Bluetooth HC-05, Konwerter poziomów logicznych 3,3V/5V - UART - Iduino ST1167, 2x Sterownik silnika krokowego 2 DC L293D mostek H Te silniki mają poruszać 4 osobne elementy, których ruch ma być ograniczany z jednej i drugiej strony wyłącznikami krańcowymi. Mają być trzy sposoby sterowania każdym silnikiem z osobna: 1 poprzez moduł IR, 2 poprzez czujnik dotyku, po do tchnięciu czujnika nr1 silnik nr 1 ma zacząć kręcić się w prawo, po napotkaniu wyłącznika krańcowe się wyłączyć i jeśli czujnik zostanie do tchnięty ponownie to silnik ma zacząć kręcić się w lewo, 3 poprzez bluetooth (jestem w trakcie robienia aplikacji mobilnej) Proszę o pomoc, ponieważ próbowałem pisać kod dla takiego urządzenia, ale nigdy nie działał on prawidłowo. Kupiłem części za prawie 800 zł z przewodami, więc będę bardzo wdzięczny za każdą pomoc. Za pomoc mogę zaoferować uśmiech😃. PS. Czy Botland udziela pomocy w pisaniu oprogramowania? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
Stasiek1234 Wrzesień 5, 2023 Autor tematu Udostępnij Wrzesień 5, 2023 Poprawka sterowniki silnika kupiłem na allegro Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »