Skocz do zawartości

Rozpoznanie pinoutu encodera magnetycznego

rade

Pomocna odpowiedź

Witam,

Buduje stację pogodową, kupiłem niekompletną Sainlogic WS3500 na części i próbuje podpiąć je do ESP32. Na tyle na ile wyczytałem to co na zdjęciach to jest enkoder magnetyczny składający się z dwóch czujników Halla, który zamontowany jest pod wskaźnikiem kierunku wiatru. Druga płytka do siły wiatru posiada tylko jeden czujnik Halla, który działał jak próbowałem sprawdzić miernikiem przejście (test diody) ale pod próbach podpięcia do ESP32 i to przestało działać więc coś zrobiłem źle... 

Wiem co z tym dalej zrobić bazując na artykule: https://community.home-assistant.io/t/adding-an-old-marine-anemometer-to-ha/337842

Nie potrafię rozkminić układu pinów a nie chciałbym spalić układu podpinając na czuja, gdyż jest tu 7 pinów, co dla mnie jest dziwne, gdy pojedynczy analogowy czujnik Halla posiada +,- i wyjście. Niestety nie posiadam oscyloskopu.

Mogę liczyć na jakąś podpowiedź ? Mogę narysować ścieżki w jakimś programie jeśli są nieczytelne.

IMG_20230810_084843.jpg

IMG_20230810_084916.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.