Skocz do zawartości

Enkoder lub potencjometr bez blokady obrotu

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć, zrobiłem stację pogodową, i chciałbym do niej dodać czujnik kierunku wiatru. Do tego celu potrzebuje sensor odczytujący położenie strzałki, stąd pytanie. Czy jest taki enkoder/potencjometr którym można kręcić nieskończenie wiele w każdą stronę i nie ma przy tym prawie żadnego oporu? Może coś innego się nada? 

Pozdrawiam 

• Lubię! 1

Szukaj części zamiennych do stacji pogodowych, właściwie to są proste urządzenia. Np: do pomiaru prędkości jest używany zwykły kontaktron lub hallotron, mechanika na poduszce magnetycznej aby minimalizować opory. Do kierunku są w sprzedaży równie proste urządzenia, tyle że kontaktronów/hallotronów jest więcej 

Okej, mam pomysł żeby zastosować moduł kompasu i tylko odczytywać go. Jednak co do prędkości wiatru, jak można odczytywać obroty i zamienić to na prędkość wiatru? 

7 minut temu, Zakrzewiaczek napisał:

Okej, mam pomysł żeby zastosować moduł kompasu i tylko odczytywać go. 

Co do enkoderów masz jeszcze taka opcję... https://allegro.pl/oferta/magnetometr-enkoder-magnetyczny-as5600-12bit-3-3v-13609459931?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_term=test&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_elktrk_komputery_akcesoria_pla_pmax&ev_campaign_id=17966335850&gclid=CjwKCAjw_uGmBhBREiwAeOfsd32zF3VgqS5PDCUhwOlzy0LNidd66isBd6kRZNuH86UFz16woX6caRoCR2MQAvD_BwE

Tylko podczas braku zasilania tracisz kontrolę nad kierunkiem i trzeba ustawiać od nowa ...

6 minut temu, farmaceuta napisał:

podczas braku zasilania tracisz kontrolę nad kierunkiem i trzeba ustawiać od nowa ...

dlatego potrzebny jest enkoder absolutny.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...