Skocz do zawartości

Ćwiczenie z tranzystorem pnp

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, w podręczniku podstaw elektroniki cz1 zajmuję się tematem tranzystorów. Mam ćwiczenie, gdzie mam sam zbudować i wykonać pomiary schematu z użyciem tranzystora pnp. Problem tkwi w tym, że nie jestem w stanie samodzielnie wykonać tego schematu. Próbując odzwierciedlić to co w podręczniku moja dioda nie chce świecić. Nie mam pojęcia co robię źle. Czy ktoś mógłby zrobić zdjęcie jak to powinno wyglądać na płytce stykowej ?

(edytowany)

Tak jak na zdjęciach, wydaje mi się że coś jest nie tak mimo, że dioda świeci (Zamieniłem kolejność rezystora z diodą, co nie powinno wypływać na działanie układu, chyba że w tym przypadku jest różnica). Po odłączeniu jakiegokolwiek rezystora, przewodu, czy tranzystora dioda gaśnie. 

Tu gdzie dioda świeci, podłączyłem ją przez kolektor do minusa.

IMG20231002110536.jpg

IMG20231002110434.jpg

Edytowano przez Pizmak
Dnia 2.10.2023 o 11:28, Pizmak napisał:

Tu gdzie dioda świeci, podłączyłem ją przez kolektor do minusa.

Jeśli dobrze widzę na zdjęciu to podłączyłeś diodę do emitera, a nie przez kolektor. Poza tym będzie dobrze. Odłączenie przewodu z bazą powinno sprawiać, że dioda nie świeci. Analogicznie jak miało to miejsce w ćwiczeniu z NPN.

@Treker Dzięki za pomoc , wszystko powinno się zgadzać. Dioda została podłączona do kolektora. Na płytce stykowej tranzystor podłączyłem "przekręcony" tak aby styk kolektora znajdował się na dole (Jeśli, można tak to nazwać)  i pytanie czy tak mogę robić ?IMG20231004160333.thumb.jpg.fffbcbb52024d02d6127f3eb9f9390aa.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...