Skocz do zawartości

Enkoder/transoptor szczelinowy - identyfikacja wyprowadzeń

MasterYoda95

Pomocna odpowiedź

Cześć, w częściach z odzysku, które kupiłem jakiś czas temu znalazłem takie silniki wyposażone w enkodery. Prawdopodobnie pochodzą z jakiejś drukarki.

IMG20231011151638.thumb.jpg.daff0abf30811f124d2f48865bb53e5e.jpg

Chciałem wykorzystać je w projekcie, ale nie umiem określić, jak powinny być podłączone. Sam transoptor nie ma opisu na obudowie, a poszukiwania po naklejce silnika nic nie wnoszą, bo były również stosowane bez enkoderów.

Zasada działania wydaje mi się być prosta, z jednej strony świeci LED, a z drugiej fototranzystor generuje sygnał, w zależności czy w danym momencie pomiędzy nimi jest szczelina, czy lita powierzchnia dysku. Mierzymy częstotliwość, dzielimy przez liczbę szczelin w dysku i mamy prędkość obrotową.

Z transoptora wychodzą 3 przewody: szary, biały i zielony.

IMG20231011151656.thumb.jpg.9e51c69921b16e452ffdd036396eaaa3.jpg

Zmierzyłem multimetrem rezystancje pomiędzy przewodami oraz spadki napięcia między nimi w trybie "dioda" w obu polaryzacjach. Wyniki tych pomiarów poniżej - jeśli nie ma narysowanej symbolicznej diody, to znaczy że pomiar w danej konfiguracji wskazywał nieskończoność. Pomiar rezystancji dał dla dwóch par wartość kilku megaomów, a dla trzeciej - nieskończoność.

IMG20231011182720.thumb.jpg.796ffaa91dda64b0e556ab0b062a6812.jpg

Przyjąłem, że dla trzech przewodów przypuszczalny schemat będzie wyglądał na rysunku jak poniżej. Kierując się spadkami napięć na "diodach" wytypowałem biały przewód jako wspólną masę. Następnie jedno z wyprowadzeń podpinałem do +5V przez rezystor 500R (domniemana anoda LEDa), a drugie raz do 5V a raz do masy przez rezystor 2k2 (robiłem pullup i pulldown dla domniemanego otwartego kolektora) i mierzyłem napięcie na tym "kolektorze" oscyloskopem. W żadnym przypadku nie było ono zmienne kiedy obracałem wałem silnika. Poza tym co na kartce, sprawdziłem też biały przewód jako domniemany kolektor, ale również bez skutku.

IMG20231011182639.thumb.jpg.856b04c3621ade7fb6395329a5fac3e9.jpg

Nie umiem wyciągnąć sensownych wniosków z poniższych wyników. Macie jakieś sugestie?

Sprawdź jeszcze bez polaryzacji, jest to mało prawdopodobne ale może jest tam fotodioda i ona produkuje prąd. Czyli podłącz sondę oscyloskopu tylko na wyprowadzenia i dzielnik sondy x10 ofc

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.