Skocz do zawartości

Matryca mikrofonów - komunikacja 16 mikrofonów TDM na STM32

erysv

Pomocna odpowiedź

Witam.
Realizuję projekt matrycy mikrofonów z wykorzystaniem mikrofonów MEMS ICS-52000 oraz mikrokontrolera, który służy do zbierania danych z mikrofonu w celu dalszej analizy dźwięku np. w MATLAB'ie.

Mam problem z komunikacją z mikrofonami. Mikrofony ICS-52000 mają wyjście TDM i mam takich mikrofonów połączonych w łańcuch zgodnie z dokumentacją (zdjęcie poniżej).
image.thumb.png.63481c7fcb764c637d5e176aff3f9fbe.png

Celem jest pobranie danych z mikrofonów i zapisanie ich na dysku. Póki co mam gotową konstrukcję i próbuję pisać program, który pobierze dane z każdego mikrofonu.

Moje pytanie brzmi: W jaki sposób zrealizować mogę komunikację TDM (Time Division Multiplexing)? 

Nie ma na ten temat za wiele materiałów. To co udało mi się znaleźć to zastosowanie interfejsu SAI (Serial Audio Interface) i próbowałem ten interfejs wykorzystać jednak podłączając tylko jeden mikrofon w celu jego stestowania nie działało to tak jak powinny. Próbowałem pobrać dane przez HAl_SAI_Receive_DMA() i w funkcji callback void HAL_SAI_RxCpltCallback(SAI_HandleTypeDef *hsai) przypisać wartość do zmiennej, jednak nie działało to. Szczerze to nie ma zbyt wielu przykładów zastosowania tego interfejsu do rejestracji dźwięku, a z dokumentacji co udało mi się wyczytać to SAI wspiera TDM.

Konfiguracja interfejsu SAI

Mode: Master

image.thumb.png.e991d50c624d0c0159b171eb8251e3a2.png

Konfiguracja zegara:

image.thumb.png.0e60df9f452e01187cf8e374ba1e52f0.png

Po włączeniu SAI w tej konfiguracji mam 3 piny:

SAI1_SD_A - wyjście danych

SAI1_SCK_A - zegar

SAI1_FS_A - frame select (word select)

Czy zegar jaki podaje na wyjścia mikrofonów równy jest wartości zegara SAI1 (24MHz)?

Czy częstotliwośc SAI1_FS_A równa jest częstotliwości audio (48kHz), czy musze ten pin obsługiwać w jakiś sposób? Według dokumentacji mikrofony są synchronizowane przez sygnał WS, więc mikrofony dzielące ten sam zegar będą samplowane synchronicznie.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.