Skocz do zawartości

Podłączenie baterii do przewodów

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Kupiłam z Forbot zestaw do podstaw elektroniki i chcę podłączyć baterię do obwodu. Nie do końca rozumiem, skąd mam wziąć ten element. Czy jest gdzieś w zestawie? Jak podłączyć tę baterię?

Opera Zrzut ekranu_2023-12-31_224118_www.youtube.com.png

Edytowano przez Sazu

@Sazu witam na forum 🙂 Tak, ten element powinien być w zestawie - sprawdź dokładnie wszystkie woreczki, jeśli go nie masz to zgłoś sprawę do Botlandu ([email protected]). Na pewno szybko uda się rozwiązać problem.

• Pomogłeś! 1

@pankory witam na forum i dziękuję za sugestię 🙂 Robiliśmy już kiedyś próby wymiany tych przewodów, ale nie zakończyło się to wtedy sukcesem. Mamy ten temat jednak na uwadze - jest szansa, że w przyszłości coś zmieni się w tym zakresie.

• Lubię! 1
  • 1 rok później...

Cześć, odkopuję ten temat, żeby nie śmiecić nowym. Nie ukrywam, że nieco się męczę podłączając gnące się końcówki kabli baterii do płytki stykowej. Macie może jakieś metody, jak sobie ułatwić wtykanie? A może istnieją klipsy bez takich końcowek, sztywniejsze? 😄 Z góry dzięki (zaznaczam, że bawię się płytką ledwo parę dni, jestem nieco zielony, więc proszę o wyrozumiałość. 

(edytowany)
21 godzin temu, jakbug napisał:

Cześć, odkopuję ten temat, żeby nie śmiecić nowym. Nie ukrywam, że nieco się męczę podłączając gnące się końcówki kabli baterii do płytki stykowej. Macie może jakieś metody, jak sobie ułatwić wtykanie? A może istnieją klipsy bez takich końcowek, sztywniejsze? 😄 Z góry dzięki (zaznaczam, że bawię się płytką ledwo parę dni, jestem nieco zielony, więc proszę o wyrozumiałość. 

Hejka

W kwestii zwykłych przewodów (nie chodzi mi teraz o te z baterii, ale ogółem) najłatwiej j będzie Ci kupić nowe, lepsze przewody. Poszukaj przewodów typu męsko-męskiego (mają po bolcu z każdej strony, a nie luźne druciki). Do płytki stykowej wystarczą ci krótkie przewody typu 5 - 10 cm, bo dłuższe mogłyby bardziej zawadzać. Wysyłam przykład, jak to wygląda.

PLY154.thumb.jpg.919d7790813db9fd2b2535d4fe1cb6bc.jpg

W necie szukaj frazy "Przewody męsko-męskie 10 cm" albo poszukaj od razu zestawu przewodów na Botland (tam widziałam krótsze typu 8 cm). Nie martw się ilością, bo są tanie, a jak kupisz za dużo, to będziesz mieć na przyszłość. 

Do baterii bardzo przydadzą Ci się tzw. krokodylki, czyli kable z klipsem z obu stron albo takie typu klips z jednej, a boleć z drugiej. 

DUPONT_CLIP_30_M.thumb.png.f1cc858ce998193136a01984de66e476.png

A jeśli chodzi o rozwiązanie na już to możesz złapać końcówkę kabla w dwa palce i poskręcać druciki aż będą bardziej sztywne. 

Jakby było więcej pytań to śmiało pytaj! Sama na początku miałam masę problemów z braku doświadczenia ❤️

Edytowano przez Sazu
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...