Skocz do zawartości

Raspberry Pi | VPN | Zagraniczne IP

dawko89

Pomocna odpowiedź

Czesc i czolem wszystim!

Jestem nowym uzytkownikime forum jak i swiezym posiadaczem Malinki 4 8GB 🙂

Moze opisze moj "problem" i moze ktos mi odpowie czy to jest mozliwe.

A wiec tak: mieszkam i pracuje w niemczech, jednakze zdarza mi sie jechac do rodzicow na tydzien czy dwa i pracowac z Polski, jako ze mozemy przepracowac jedynie 22 dni z zagranicy szukam rozwiazania jak laczyc sie w Polsce z laptopa sluzboweg z "niemieckim internetem"?

Gdzies wyczytalem, ze malinka moze polaczyc sie z internetem poprzez kabel sieciowy i przez vpn zmienic ip na takie jak wyzej wymienione i poprzez wbudowany router WiFi dalej wysylac niemieckie ip, czy waszym zdaniem to mozliwe? 

Przeszukalem forum jednak nie znalazlem odpowiedzi.

Pozdrawiam serdecznie!

Jednym z rozwiązań jest podłączenie np malinki (lub innego niewielkiego komputera) w domu w niemczech i przez niego łączyć się z dowolnego miejsca Dla wszystkich będziesz widoczny jakbyś łączył się w niemiec.

Jeżeli masz zewnętrzne IP to konfigurujesz na malinie server VPN i konfigurujesz go w ten sposób aby przepuszczał cały ruch przez niego

Jeżeli nie masz zewnętrznego IP to wykupujesz VPS (są na rynku darmowe albo gdzie płacisz grosze za rok) na tym VPSie stawiasz serwer VPN a malinkę ustawiasz jako klient VPN i też puszczasz przez niego cały ruch.

Opcja 3: zobacz usługę Tailscale, nie używałem jej wprawdzie ale wygląda że może być odpowiednia do Twoich potrzeb i załatwi bawienie się we własne VPNy i VPSy 🙂

Edytowano przez kasjo
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.