giovanni Napisano 26 stycznia Udostępnij Napisano 26 stycznia Hej, czy mógłby ktoś polecić jakiś artykuł o serwomechanizmach? A dokładnie chodzi mi o to, jak przenosić ten napęd z serwomechanizmu, jak mogę podłączyć to do konkretnej częśći, która mnie interesuje. Czy są np orczyki, które są kołami zębatymi? Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
farmaceuta 27 stycznia Udostępnij 27 stycznia 16 godzin temu, giovanni napisał: jak przenosić ten napęd z serwomechanizmu Napisz konkretnie co chcesz zrobić 16 godzin temu, giovanni napisał: Czy są np orczyki, które są kołami zębatymi? Nie spotkałem się jeszcze z takimi (być może są), ale jeśli nie ma to zazwyczaj w zestawie do serwa jest okrągły orczyk, można zębatki wydrukować i przykręcić do tych orczyków, lub zakupić gotowe zębatki Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
AntekBezak 27 stycznia Udostępnij 27 stycznia @giovanni Chyba najlepsza byłaby drukarka 3D Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
AntekBezak 27 stycznia Udostępnij 27 stycznia Albo można też różnymi linkami, ale to zależy co robisz Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
giovanni 27 stycznia Autor tematu Udostępnij 27 stycznia Drukarka 3D odpada, nie mam ani nie umiem się tym obsługiwać, niestety. Generalnie to chce zrobić coś takiego, nie wiem czy coś widać, w ogóle z tego rysunku Po lewej chcę zrobić przekładnie na zębatkę przyczepioną do wału. Po prawej z kolei jest przegub obrotowy i chce to jakoś przyczepić do tego przegubu, na szkicu, już jest właśnie ten okrągły orczyk. No ale nie znam się na tym, więc zastanawiam się jak to zrobić, żeby było to zgodne ze sztuką. Z tego co widziałem, do silników, krokowych są takie zębatki, które można przymocować bezpośrednio na wał. A dla serwo, ani nie ma ani jakiegoś wału czy innych przejściówek.. Z linkami też w sumie wydaje się mieć to sens. Czy są jakieś predefiniowane rozwiązania na to? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
AntekBezak 27 stycznia Udostępnij 27 stycznia @giovanni A umiesz może projektować w jakimś programie do 3D? Bo można zamawiać wydruki. Co do linek to sprawa jest dosyć prosta. Przywiązujesz do orczyka i z drugiej strony do tego czym chcesz poruszać. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
giovanni 27 stycznia Autor tematu Udostępnij 27 stycznia Niestety, nie umiem. Z linkami, możliwe, że to nie rozwiąże mojego problemu, aczkolwiek przemyślę to jeszcze. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
giovanni 27 stycznia Autor tematu Udostępnij 27 stycznia A te koła zębate po po prostu nawiercić i przykręcić tym orczykiem? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
AntekBezak 27 stycznia Udostępnij 27 stycznia (edytowany) Jak masz już koła to tak możesz je nawiercić i przykręcić do dziurek w serwomechanizmie. Myślę że powinieneś sprawdzić program Tinkercad. To się przydaję nie tylko do druku, ale też żeby lepiej zwizualizować gdzie co ma być i jak będzie wyglądał projekt (raczej lepsze niż kartka). Jest bardzo intuicyjny, ma niezłą bibliotekę komponentów z których można korzystać, a oprócz projektowania 3D można projektować i symulować obwody oraz wykonywać symulacje fizyczne. I nie trzeba instalować, działa w przeglądarce. Edytowano 27 stycznia przez AntekBezak Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
giovanni 27 stycznia Autor tematu Udostępnij 27 stycznia Dzięki! na pewno tam zajrzę ! Zrobiłem zdjęcie jeszcze tego elementu po prawej, tak wygląda ten przegub, który chce sterować serwomechanizmem. Jeśli nie ma żadnych standardowych rozwiązań to najwyżej będę rzeźbił. 😅 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
AntekBezak 27 stycznia Udostępnij 27 stycznia I chcesz to poruszać za pomocą serwa. Dobrze rozumiem? Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
giovanni 27 stycznia Autor tematu Udostępnij 27 stycznia Yes, sir Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
AntekBezak 27 stycznia Udostępnij 27 stycznia Jak dasz mi linka do serwa i tego przegubu to mogę ci to w miarę tanio zaprojektować, wydrukować i wysłać. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
giovanni 28 stycznia Autor tematu Udostępnij 28 stycznia O, wielkie dzięki ! Na razie serwomechanizmu nie mam, jestem w fazie "konstrukcji mechanicznej". Przejdę się jeszcze do sklepu modelarskiego i zobaczę czy oni mają jakieś rozwiązania, nie musze mieć tego też szytego na miarę, jest to raczej amatorski, hobbystyczny projekt, więc zobaczę co uda mi się zdziałać, może nawiercenie da radę. Tak czy inaczej, dziękuję ! Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
giovanni 28 stycznia Autor tematu Udostępnij 28 stycznia Swoją drogą, czuję się zmotywowany do tego druku 3D. Pamiętam, że kolega kilka lat temu miał kłopoty z wydrukowaniem kostki, bez prążków na niej, czy w obecnej technologii nadal jest to takie trudne? Pozdrawiam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »