Skocz do zawartości

Dziwny pomiar prądu w układzie z rezystorem 1k

Pomocna odpowiedź

Witam chciałbym się wciąć temat gdyż problem mam bardzo podobny a może ten sam.bateria nowa z zestawu do kursu ma 9.53v. test z rezystorem10kΩ =0.90 czyli ok ale z R 1kΩ tylko6.40mA czy to prawidłowy wynik?image.thumb.png.6eafc802c394dc230f52f805e6eab34a.png

Na tym schemacie test wygląda następująco:

R=10kΩ= 0.62mA

R=1kΩ= 6.16mA

Cały układ=6.80mA

Co może być przyczyną? Bateria nowa 9v miernik wraz z bateriami nowy. Czy mogłem popełnić jakiś błąd?

Dnia 3.02.2024 o 00:03, Krzys84 napisał:

Czy mogłem popełnić jakiś błąd?

Zmierz jakie napięcie występuje na baterii, gdy masz podłączony do niej rezystor 1k. Prawdopodobnie napięcie na baterii jest wtedy niższe niż to, które mierzysz bez żadnego obciążenia.

• Lubię! 1
Dnia 6.02.2024 o 12:21, Treker napisał:

Zmierz jakie napięcie występuje na baterii, gdy masz podłączony do niej rezystor 1k. Prawdopodobnie napięcie na baterii jest wtedy niższe niż to, które mierzysz bez żadnego obciążenia.

Bardzo dziękuję za podpowiedź . trochę na nią czekałem,ale przecież trzeba być cierpliwym.jutro na pewno to sprawdzę ale też dla pewności kupię nową baterię 9v. Dam znać co wyszło.

Dnia 6.02.2024 o 12:21, Treker napisał:

A jeśli napięcie masz prawidłowe czyli te 9V, to pozostaje już tylko porównać wskazania innym przyrządem w celu upewnienia się że jest uszkodzony na zakresie pomiaru prądu stałego. W "domowych" warunkach poprawność obliczeń wynikających z przekształceń prawa Ohm-a jest pewniejsze niż zastosowane przez Ciebie elementy w tym układzie czy poprawne wykonane na nich pomiary? 
Pozdrawiam Krzysztof.

Teoria głosi że powinno być 9,9mA. 9mA w gałęzi R2, 0,9 w gałęzi R1. Błędy które mogą się  mogą się pojawić (kolejność przypadkowa):

1. napięcie na baterii może odbiegać od założonych 9V
  2. rezystancja rezystorów - jaką maja tolerancję wykonania, ile omów maja w rzeczywistości
  3. rezystancja połączeń
  4. rezystancja wewnętrzna miernika
  5. błąd pomiarowy miernika
  6. rezystancja wewnętrzna baterii
  7. jak coś pominąłem dopiszcie 😉

W najlepszym wypadku błędy się zniwelują , ale niestety w najgorszym posumują.

Sprawdziłbym jeszcze przewody połączeniowe oraz samą płytkę - zdarzyło mi się, że po prostu któryś kabel czy szyna miały dosyć duży opór co psuło działanie układu. 

16 godzin temu, mgala napisał:
  1. "...jak coś pominąłem dopiszcie 😉..."

Dopisałbym tzw. czynnik ludzki cokolwiek to znaczy? A tak poważnie to punkt 1 i 6 sprowadza się do kondycji baterii. 2 i 3 bym pominął bo jest mało to prawdopodobne (aż takich tolerancji dziś już nie ma, a co do styku to by wyniki wykazywały różne wartości wręcz "z kosmosu"). Pozostaje więc do sprawdzenia kondycja baterii, sprawność przyrządu i ewentualny błąd ludzki (typu ustawiony nie poprawny zakres pomiarowy AC/DC lub źle wpięte przewody). 
Trzeba czekać na informacje od autora postu.  
Pozdrawiam Krzysztof.

Witam dawno mnie nie było bo miałem dużo trudnych spraw rodzinnych.ale już w miarę dobrze. Wracając do pomiarów które nie dawały mi spokoju to już wszystko jasne: wymieniłem baterię 9V na nową i było to samo. Na drugi dzień kupiłem droższą baterię i tu pełne zaskoczenie Pomiary wyszły niemal identycznie jak z obrazków które są w instruktażu kursu.wydawało mi siłę to wszystko dziwne bo każda bateria miała bardzo podobne napięcie,nie wiem czemu te dwie tak traciły na mocy.Bardzo dziękuję za podpowiedzi,bardzo to doceniam. A temat do zamknięcia.pozdrawiam

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...