Skocz do zawartości

VNC - czarny ekran po zalogowaniu na raspbiana 64bit

sheliak

Pomocna odpowiedź

Witam

Szukałem podobnego tematu na forum, ale identycznego nie znalazłem, dlatego tworzę nowy. Mam zainstalowanego raspbiana 64-bit wersja full (2,7GB) na RPi 4b i RPi 5, jednak na obydwu jest ten sam problem. Po zalogowaniu się VNC viewerem na powyższe malinki z komputera stacjonarnego czy telefonu widać tylko czarny ekran. Problemu nie ma z raspbianem 32-bit.

Czy ktoś z Was miał podobny problem i udało mu się go rozwiązać? Szukałem po necie i jedyną informację jaką znalazłem to zmiana rozdzielczości ekranu VNC, co też uczyniłem (zarówno w "raspi-config" jak i w "Preferencje -> Konfiguracji Raspberry Pi") - efektu pozytywnego brak.

Jeszcze jedną rzecz zauważyłem różniącą oba systemy 32-bit i 64-bit. Po próbie zalogowania przez VNC viewer na system 64-bit i ponownym przełączeniu monitora na sygnał z video z raspberry pi system wydaje się wylogowany (widnieje okno logowania z nazwą użytkownika i miejscem na wpisanie hasła)

Proszę o pomoc, nie chciałbym wracać do systemu 32-bit jeśli ten jest wydajniejszy...

Dziękuję

Pozdrawiam

Treker
Ta treść została wynagrodzona przez moderatora!

sheliak otrzymał odznakę: "Odkrywca (podanie odp. na własne pytanie)"

Nikt nie odpowiada, a ja już rozwiązałem chyba problem 🙂
Miałem włączoną funkcję VNC zarówno w „raspi-config”, jak i „Preferencje -> Konfiguracja Raspberry Pi”, a po uruchomieniu systemu uruchomiłem także Serwer VNC w lokalizacji: „Inne -> Serwer VNC”

Teraz uruchomiłem serwer VNC tylko w „raspi-config” i wyłączyłem go w „Preferencjach -> Konfiguracja Raspberry Pi”. Po ponownym uruchomieniu nie musiałem już uruchamiać VNC serwera, był on uruchomiony i działa prawidłowo.

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.