Skocz do zawartości

Zegar na lampie oscyloskopowej- gotowy projekt potrzebny.

Kuba83

Pomocna odpowiedź

Witam!

Podoba mi się taki zegarek

O ile temat "lampowy" ogarnę, mam lampy i elementy na ich zasilanie , mam 3 zielone 8LO29 i dwie niebieskie 8ŁO39W, niebieskie są rosyjskie, zielone nasze krajowe licencyjne(na bazie rosyjskiej)blue_scope.thumb.jpg.f9881dabaf7e4b2b585502d9da43c7c4.jpggreen_scope.thumb.jpg.0570bfb4f8d0caf9ba4ad0886343d5e5.jpg

Chodzi mi o to, jak zrobić układ który pada na wzmacniacze sygnały X-Y, wyświetlając pokazane "tarcze" zegara, mogę przetestować , mam dwa oscyloskopy analogowe

Taki na przykład

sinus.thumb.jpg.d3bc3dfd60b37d419cd5eeb90d737d44.jpg

W technice analogowej i lampowej sobie dobrze radzę, ale mikrokontrolery to trochę za nowy temat dla mnie, nie mam wykształcenia technicznego 

Ktoś robił coś tego typu?

Chapeau bas!

O ile zdjęcie z niebieską lampą oscyloskopową powiedziałbym że to jest jakiś trik (...i te podświetlenie niebieską diodą od dołu) to na drugim zdjęciu wygląda to całkiem całkiem. Fajnie by było, żeby to bardziej uwiarygodnić zdjęcie wykonane z boku skoro zegar jest w obudowie z plexiglas (blok cyfrowy, odchylanie, w.n.  itp jakie użyte są podzespoły) ? 
Tak, teoretycznie jest to do zrobienia, ale ... i tu pojawia się cała lista schodów do przejścia. 
Wyświetlenie "figur Lissajous" to tzw pikuś w porównaniu do wygenerowania sygnału takiego obrazu cyferblatu oraz wskazówek i to nie na takiej 315-ce no i jeszcze z Arduino? Myślę że prościej, taniej i szybciej było by zastosować małe oszukaństwo i zaadoptować do starej uszkodzonej lampy oscyloskopowej zegarek z laserem co na ścianie wyświetla godzinę za grosze. Obraz cyfrowy ale w lampie 😉 
Pozdrawiam i powodzenia życzę 👍

Witam!

Choć już wtorek, to odpisuję.

Scope clock NIE JEST oszustwem!

https://www.knutsel.org/tag/scope-clock/

https://zappedmyself.com/projects/esp32-oscilloscope-clock/

https://www.webx.dk/oz2cpu/clock-scope/scope.htm

https://www.hackster.io/mircemk/extremely-simple-oscilloscope-clock-with-esp32-789a08

Tego Tektronixa 465B też posiadam- to bardzo miły prezent od kolego z retro forum.

Czyli na Arduino na 100% nie.....ale ESP32 to "inna para kaloszy"

Co do oscyloskopu, to starych trupów i bebechów od nich nie brakuje na Allegro czy OLX.

Tu chodzi o pracę oscyloskopu w trybie X-Y, czyli bez podstawy czasu.

Lampy z niebieskim luminoforem istnieją naprawdę

Lampy te mam

https://allegro.pl/oferta/nowa-lampa-oscyloskopowa-8lo39-niebieski-luminofor-13670341675

Jedyny minus to wysokie napięcie anodowe.....tutaj wystarczy transformator z trupa radia lampowego, 2x300V, dzielone uzwojenie, czyli masz na zawołanie 1,2kV po powieleniu w kaskadzie Villarda.

Taki transformator ma też uzwojenie 6,3V do żarzenia lampy.

Lampy oscyloskopowe powstawały w miliardach sztuk setkach odmian, zielone, niebieskie, pomarańczowe, białe, krótka i długa poświata.

Co do zasilania....ja mam fotowoltaikę więc "mi to lotto" , ile to prądu będzie pobierać.

Mam stary szukacz uszkodzeń w podziemnych kablach, już naprawa idzie(spalone diody selenowe powielacza), jest nowa lampa.

Urządzenie 55-letnie, w tym stanie do niczego- dał mi to emerytowany marynarz z nieodległego Gdańska.

Jeszcze raz dodam "kwestie analogowe i wysokonapięciowe" ogarnę, gorzej z programowaniem.

Na GitHub jest sporo takich wynalazków.

Zrobić nowe wzmacniacze X-Y nie problem, gdyż można tu wykorzystać całą plejadę starych , "telewizyjnych" końcówek mocy 1-5W.

• Lubię! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Faktycznie ludzie robią takie zegary. Nie spodziewałbym się takich pomysłów. Jeszcze raz dla Twórców takich projektów  Chapeau bas!

Pozdrawiam Krzysztof.

Witam!

Tu nie chodzi o to, że "nowszy oscyloskop", ja mam w sumie trzy oscyloskopy, ostatni, który zdobyłem, to taki Tektronix 465B

Chodzi o pracę bez postawy czasu, czyli z zewnętrznym wyzwalaniem, a to umożliwia każdy oscyloskop, nawet stary, rosyjski, polski czy inny rupieć.

Moje lampy się nadają, tylko muszę poszukać transformatora od jakiegoś starego radia na lampach, trzeba się "przekopać" przez zapasy, mam trafo 250V i 6,3V z magnetofonu szpulowego Telefunken. trzeba zmajstrować powielacz napięcia trzykrotny, czyli około 750V będzie.

ESP32 nie mam "na teraz", bo nie zgłębiałem tego MCU....siedzę raczej w analogu.

8 godzin temu, KaDe napisał:

Faktycznie ludzie robią takie zegary. Nie spodziewałbym się takich pomysłów. Jeszcze raz dla Twórców takich projektów  Chapeau bas!

Pozdrawiam Krzysztof.

Robią, nawet na Elektrodzie są opisy, ale nie mogę z tego skorzystać....w 2022 roku usunąłem konto po 19 latach, było nie do wytrzymania.

10 godzin temu, keram167 napisał:

Hej @Kuba83 , a takie coś byłoby pomocne ? Jest opis na ESP32, tylko oscyloskop trochę "nowszy" 😜i dwukanałowy ...

465B.jpg

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.