Skocz do zawartości

Nietypowe deklaracje zmiennych

Pomocna odpowiedź

Uściślając: kod źródłowy ma być czytelny dla programisty - w całości. Kod wynikowy dla platformy wykonawczej (maszyny)

• Lubię! 1
Gość
8 minut temu, ethanak napisał:

Spójrz na moje programy (kilka razy tu pokazywałem).

Przynajmniej daj linka, bo ja też trochę siedzę przy elektronice, trochę przy Arduino i trochę na forum. Nie wiem czy taka postawa jest dobra... (robienie kilku rzeczy na raz) 

1 minutę temu, mkwiatkowski napisał:

Kod powinien być czytelny. Bez wyjątku, i to tyle w temacie. 

A w przypadku użycia funkcji map() gdzie masz kod całej funkcji? Odnosisz się tylko do zmiennych nie wnikając w to, jak ta funkcja to realizuje.  Chcę posługiwać się czymś podobnym, tyle że zrobionym względem ogólnego zapotrzebowania.  Taka mała biblioteka własnych funkcji. W programowaniu PLC to święta podstawa. Ja wiem że to nie jest PLC, ale już na start widzę konieczność zrobienia własnej biblioteki własnych funkcji. A funkcja "one shot" w różnym wydaniu to podstawa, tj. timer opóźnionego załączenia czy też wyłączenia stosowanych min. przy kompensacji zjawiska drgań styków.    

(edytowany)

W przypadku funkcji map() jej kod źródłowy masz na swoim dysku. Wystarczy poszukać.

Co do linka... ja na telefonie mam to znaleźć i zrobić copy/paste, bo nie potrafisz obsługiwać forumowej wyszukiwarki? Jakoś wszyscy inni potrafią...

Czyżby wpisanie czegoś tam do pola wyszukiwarki przekraczalo możliwości programistego od klocków?

Aha, do kompensacji drgań styków jest fajna biblioteka Bounce2. Jakieś 80% użytkowników tego forum ją zna...

Edytowano przez ethanak
  • Lubię! 1

Uściślając: kod źródłowy ma być czytelny dla programisty - w całości. Kod wynikowy dla platformy wykonawczej (maszyny)

• Lubię! 1
(edytowany)
long map(long x, long in_min, long in_max, long out_min, long out_max) {
  return (x - in_min) * (out_max - out_min) / (in_max - in_min) + out_min;
}
Share
Improve this

Edytowano przez mkwiatkowski
Gość
33 minuty temu, ethanak napisał:

Aha, do kompensacji drgań styków jest fajna biblioteka Bounce2. Jakieś 80% użytkowników tego forum ją zna...

I to mnie właśnie boli, że do każdej najdrobniejszej pierdółki muszę deklarować kolejną bibliotekę. Gdybym w prosty sposób mógł zrobić własny zbiór, własnych funkcji, to wszystko co mega niezbędne miałbym w jednym miejscu w tym samym katalogu/ folderze.  No nic. Na rzazie to co najbardziej niezbędne postaram zrobić sam, zanim skorzystam z  gotowców do najprostszych funkcji.  Może kiedyś zrobię z tego własną jednolitą bibliotekę. 

Jak deklarować... jakiś gostek to napisał- - wystarczy użyć.

Jak myślisz czy te twoje klocki powstały razem z Układem Słonecznym, czy może stworzył to Jahwe czy Ozyrys... czy może jakaś banda programistów stworzyła każdy z tych klocków po to, żebyś nie musiał wiedzieć co jest w środku?

Gość
20 minut temu, ethanak napisał:

czy może jakaś banda programistów stworzyła każdy z tych klocków po to, żebyś nie musiał wiedzieć co jest w środku?

Gdybyś chociaż zainstalował tą apkę od której zaczynałem przygodę z PLC (wysłałem Ci zip), to pierwsze co byś zauważył, to taki szczegół iż to nie banda programistów, a facet który podszedł do tematu z głową oraz rozumem. Mało tego, że nie musisz wnikać co jest w bloku standardowej biblioteki, to dwoma przyciskami alt + z tworzysz funkcję z zaznaczonych w polu rami bloków. Mega ułatwienie którego brakuje mi w arduino.

Prosty przykład;

Bramka AND czterowejściowa;

and1.thumb.png.e20c952295f0e2b30e0e9803a77aa375.png

Teraz zaznaczasz to w pole, oraz wciskasz alt + z otrzymując takie coś;

and2.thumb.png.8808e5d52e1a553654aacfaa7e372b45.png

Oczywiście nazwę sam sobie wpisujesz, a jak chcesz możesz wkleić grafikę z Paint. We/wy też możesz sobie pięknie opisać, ale w tym przypadku nie opisywałem bo chyba każdy wie jak działa AND ? Oczywiście nie zniechęcam się do Arduino, ale mega brakuje mi tego uproszczenia, zwłaszcza że do jednego bloku możesz zwinąć n ilość bloków do zaawansowanej funkcji tak aby za każdym razem zbędna grafika nie plątała się po pulpicie. 

Gość
1 minutę temu, _LM_ napisał:

mam coś dla ciebie

heh. ardublock... To była pierwsza rzecz od jakiej zacząłem z Arduino. I powiem tak; Skończyło się jedynie na migającej LED. Pomysł z ardublockiem jest tak lipnie zrealizowany, że ani to nie przypomina typowego PLC, ani pisania kodu po za  interpretacją którą chyba sam autor tej nakładki graficznej doskonale rozumie. Szczerze mówiąc, to od razu postanowiłem nie zaśmiecać sobie tym pamięci, tylko nauczyć się pisania kodu. 

1 godzinę temu, rafal220 napisał:

I to mnie właśnie boli, że do każdej najdrobniejszej pierdółki muszę deklarować kolejną bibliotekę. 

Ależ kto Ci każe?😉 Zawsze wszystko możesz pisać sam, tylko pamiętaj że bez bibliotek prosty kod będziesz pisał miesiąc, bo np. tyle czasu będzie wymagało poznanie obsługi "od środka" prostego wyświetlacza...

(edytowany)

@farmaceuta e tam, ponoć w app inventor można całkiem fajne aplikacje pisać układa się to tak samo. Ja z AI zrezygnowałem na rzecz b4x ale jak ktoś ma mnóstwo czasu i cierpliwości, czemu nie? A wrzuciłem linka bo widzę upodobanie kolegi @rafal220 do klocków. Czy tam puzzli jak chciał tak zwał 

Edytowano przez _LM_
  • Lubię! 1
Gość
7 minut temu, farmaceuta napisał:

O matko, ja tego za cholerę nie mogłem załapać..

🤣🤣 🤣🤣

To żeby załapać, to musiałbyś biegle znać składnię C i PLC.... 

Program który podrzuciłem @ethanak ma instrukcję obsługi w PDF na 100 stron + krótszą dokumentację techniczną. Dodatkowo wszystko masz pod F1. Szczerze powiem, że program jest tak intuicyjny, że z instrukcji środowiska korzystałem sporadycznie mając wtedy zielone pojęcie o PLC. Głównie to była instrukcja czysto techniczna. Połączenie we/wy obsługa i wgrywanie bootloadera po SPI itp.  No ale to robili zrobił ponoć Polak. Sam jak zaznaczył. 

(edytowany)

To jak nie puzzle to był kiedyś taki program st6 realizer. Też układanka ale nie wiem czy nadal rozwijana

EDIT 

Ten projekt już dawno temu został porzucony 😞

Edytowano przez _LM_

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...