Skocz do zawartości

Przełącznik do kamery samochodowej.

Pomocna odpowiedź

Napisano

Cześć,

stawiam dopiero pierwsze kroki w elektronice. Wymieniłem sam w aucie radio na 2 din. Wyprowadziłem z niego kable pod kamery cofania (2). Zastanawiam się czy mogę gdzieś na kablach zamontować przełącznik (jak tak to jaki?), żeby odciąć analogowy sygnał z kamerki ?

@Cin witam na forum 🙂 Jeśli jest to kamera analogowa to prawdopodobnie wystarczy praktycznie dowolny przełącznik, który odłączysz jedną linię sygnałową. Wtedy obraz nie dotrze do odbiornika. Pytanie tylko co dalej, bo w takiej sytuacji odbiornik pewnie będzie wyświetlał czarne tło lub szum. Jeśli chcesz rozwiązać to w jakiś bardziej zaawansowany sposób to musisz podać więcej szczegółów na temat Twojego układu.

@Treker dzięki za odpowiedź. Zamierzam podłączyć kamerki pod światła cofania oraz światła przeciwmgielne przednie. Gdy takie światła zostaną włączone radio automatycznie wykrywa sygnał. Chcę po prostu mieć możliwość odłączenia sygnału z kamerek kiedy będę tego potrzebować.

@Treker Czy jeśli na dwóch kamerach będę mieć napięcie, a przez przejściówkę te dwa sygnały zostały połączone to wystąpi zwarcie ? Może sprawa jest błacha ale dopiero zaczynam w temacie 🙂 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...