Skocz do zawartości

Kłopot z uzyskaniem napięcia z koszyka z bateriami w Raspberry Pi 3B+

VadorInAir

Pomocna odpowiedź

Cześć wszystkim,

Ostatnio chciałem rozszerzyć swoje umiejętności wykorzystywania Raspberry Pi i w tym celu postanowiłem zbudować robota, korzystając z książki "Learn Robotics with Raspberry Pi: Build and Code Your Own Moving, Sensing, Thinking Robots". Udało mi się dojść do etapu, gdzie do Raspberry Pi trzeba dołączyć zasilanie. W tym miejscu pojawił się problem. Gdy podłączam koszyk z 6 bateriami do breadboarda, a następnie dołączam LM2596, mogę sterować napięciem wyjściowym i ustawić stabilną wartość tak, jak należy. Natomiast, gdy podłączam LM2596 do odpowiednich PIN-ów RasPi, nie uruchamia się ono prawidłowo (czerwona dioda świeci się stale, a dioda ACT tylko czasami miga). Dodatkowo napięcie na wyświetlaczu LM2596 waha się między 4,7 a 5,1V.

Jeśli ktoś spotkał się z podobną sytuacją lub ma jakiekolwiek sugestie, będę wdzięczny za wszelką pomoc.

Pozdrawiam

Edytowano przez VadorInAir

Raspberry Pi potrzebuje sporo prądu - być może baterie są zbyt mało wydajne.

Celem przetestowania spróbuj zastosować akumulatorki lub zasilić przetwornicę z jakiegoś zasilacza (o odpowiedniej wydajności).

@jand Dzięki za podpowiedź, spróbuję.

Na ten moment udało mi się to rozwiązać przez zasilenia Raspberry powerbankuem Ankera… Działa praktycznie tak samo jak zasilane z gniazdka… I w sumie to chyba całkiem dobry pomysł jak na coś co ma się przemieszczać….

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.