Skocz do zawartości

Czym się różnią programatory AVR i EEPROM. Co do układów ATmega328P, AT89C2051, STC15W408AS. Co wybrać?

Igus

Pomocna odpowiedź

Ogólnie jak nie którzy już widzą jestem początkującym elektronikiem. Jednak postanowiłem, że czas wejść w erę mikroprocesorów i mikrokontrolerów. Pytanie brzmi następująco: Do czego używa się programatorów AVR a do czego programatorów EEPROM. Np co użyć do układów z serii Atmel np. znany większości ATmega328P, albo np. AT89C2051, a co do stc15w408as. Zależy mi na jak najbardziej uniwersalnym oraz tanim (do 100 zł ) rozwiązaniu. Proszę o dokładne wyjaśnienia z góry dziękuje.

• Lubię! 1

Programatorów AVR używa się do programowania mikrokontrolerów z rodziny AVR. Programatorów EEPROM używa się do układów scalonych  pamięci EEPROM. Do ATmega328P tanio możesz użyć np. USBasp. Jednak do każdej rodziny mikrokontrolerów często jest inny programator, więc najpierw musisz wybrać mikrokontroler.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.