Skocz do zawartości

Jak przerobić układ z diodą Zenera 3V3 na tester baterii 1,5V?

Igus

Pomocna odpowiedź

image.thumb.png.602850da653c76caa392efb027306e2b.pngMam dość nie typowe pytanie: Czy mogę jakoś przerobić najprostszą drogą ten układ (nie mam innej zenerki niż 3v3) aby układ działał jako tester baterii 1,5V? Może jakieś zewnętrzne zasilanie? Nie wiem za bardzo jak to przerobić.

• Lubię! 1

Nie sądzę aby ten układ nadawał się do precyzyjnego pomiaru baterii. Brak tu nawet źródła prądowego do ustalenia prądu obciążenia. Natomiast jeżeli chcesz to szybko przerobić tak, aby uzyskać "jakiś tam efekt" to możesz odwrócić zenerkę w kierunku przewodzenia. ~0,7V spadku na zenerce + ~0,55V spadku BE tranzystora da łącznie ok. 1,25V detekcji. Trzeba jednak dołożyć dodatkowe zasilanie dla LEDa (napięcie z mierzonego ogniwa to za mało). 

Cos takiego. (Rysowane na kolanie)

image.png.54fc554c75f5ab086a5e529e230a9aad.thumb.png.d7992e15f3569fa5ee75097d581dc2be.png

I pamiętaj, że układ działa w negacji. Czyli bateria rozładowana, LED świeci. 

Nie oto chodzi, może przystąpmy od innej strony. Układ ma zostać taki jaki jest. Jak mógłbym wzmocnić napięcie za pomocą Wzmacniacza operacyjnego LM741C (UA741C) czterokrotnie? 

Skoro chcesz użyć OA, to po jaką chorobę potrzebny Ci jest cały ten układ na 2 tranzystorach ? 

Ponadto 741 chyba nie jest najlepszym wyborem, ponieważ musi posiadać delikatne napięcie ujemne zasilania. Minimum te -1,5V względem GND  

Edytowano przez rafal220

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

3 minuty temu, Igus napisał:

Skąd ja wezmę nagle ujemne napięcie?

Sposobów jest mnóstwo, ale chyba najprostszym będzie użycie innego OA do tak prozaicznego urządzenia jak tester baterii. Zenerkę którą posiadasz możesz użyć do stworzenia źródła napięcia odniesienia dla OA.

1 minutę temu, Igus napisał:

Moge z jedego źródła uzyskać 5V, GND i -5V

Najprościej przetwornica z wyjściem napięć symetrycznych.   

Ja bym zaczął od poprawnego narysowania schematu. Bez wchodzenia w szczegóły działania, spadek napięcia 1.4V uzyskasz łącząc szeregowo dwie diody prostownicze albo stosując Led np czerwona około 1.2V. I naucz się w końcu że jak zadajesz pytanie to musisz włożyć to minimum od siebie w tym przypadku schemat narysowany zgodnie z panującymi zasadami a nie twórczość własną, bazgroły z których nic nie wynika 

EDIT oczywiście czerwona led to około 2.2V 

Edytowano przez _LM_
literówka

Do zasilania OA ? Jak ma być to prądo

4 minuty temu, Igus napisał:

A nie mogę użyć dwóch rezystorów ???

Do zasilania wzmacniacza? Jak ma być to prądożerne, to może być i tak.

2 minuty temu, _LM_ napisał:

Bez wchodzenia w szczegóły działania, spadek napięcia 1.4V uzyskasz łącząc szeregowo dwie diody prostownicze

Ale tyle to jest jeszcze w zakresie sprawnej baterii. Tu potrzeba wartości ok. 1,1V - 1,2V

4 minuty temu, _LM_ napisał:

albo stosując Led np czerwona około 1.2V

Które tyle maja? Chyba te podczerwone 1,1V - 1,2V

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.