Skocz do zawartości

Problem z pomiarem prądu, Kurs elektroniki poziom 1

Pomocna odpowiedź

Napisano

Witam, na pewnym etapie czytania kursu elektroniki jest zadanie polegające na dowiedzeniu pierwszego prawa Kirchhoffa. Należy zbudować układ składający się z dwóch rezystorów (R1 1k i R2 10k) oraz baterii 9V. Ile bym nie mierzył, pomiary są błędne. Na rysunkach jest pokazane że R1 powinien mieć ~10.12mA ( u mnie 1,7mA) R2 powinien mieć ~0.94mA ( u mnie 1.4mA) i całość ~10.12mA (u mnie 1,8mA). Rezystory są dobre, miernik sprawdzałem zasilaczem laboratoryjnym, bateria też dobra. Zmieniałem rezystory, przewody i nic. Przed chwilą sprawdzałem tym zasilaczem. Podałem 9V, układ był zamknięty a amperomierz nawet się nie ruszył (powinien mieć dokładność do 3 miejsc po przecinku) Ktoś ma jakieś pomysły co może mi nie działać, albo co być może robię źle? Dodam że wszystko robię dokładnie tak, jak na rysunkach.

Dnia 10.07.2024 o 15:06, Treker napisał:

@Eastern_Spy witam na forum i przepraszam za późną odpowiedź. Wstaw proszę zdjęcia swojego układu - sprawdzimy. Z jakiego dokładnie miernika korzystasz?

Problem rozwiązany, chodziło o miernik. Nie zamyka obwodu przy pomiarze mA i prawie zawsze pokazuje tą samą wartość. Po przełożeniu sondy na 10A układ się zamyka ale pobiera tak mało prądu że miernik nic nie pokazuje. Dotarłem do tego dopiero przy lekcji o diodach LED. Tak czy inaczej, dzięki za odpowiedź. 

11 godzin temu, Eastern_Spy napisał:

Nie zamyka obwodu przy pomiarze mA

Sprawdź bezpiecznik na tym zakresie. Fachowcom zdarza się uwalić nie wspominając o początkujących. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...