Skocz do zawartości

Pomocna odpowiedź

• 4 miesiące później...
Dnia 4.08.2024 o 08:42, tyrystor33 napisał:

w schemacie jest kondensator chciałem spytać się czy bezpiecznie użyć kondensatora elektrolitycznego

Można, tylko po co ? Myślę że takie "elektrolity" są niedostępne dziś w handlu? Prędzej tantalowe, ale dalej zapytam po co, Stwórco?😉

• Nie zgadzam się! 2
(edytowany)

Jak najbardziej możesz takiego użyć, ewentualnie jeśli ten układ jest zasilany symetrycznie dobrze by było użyć kondensatora bipolarnego, jeśli takiego nie masz wtedy połącz dwa klasyczne elektrolity w szereg tymi samymi potencjałami do siebie.

36 minut temu, KaDe napisał:

Myślę że takie "elektrolity" są niedostępne dziś w handlu?

To źle myślisz. 

36 minut temu, KaDe napisał:

ale dalej zapytam po co,

Odpowiem za autora wątku, nie wiem, może żeby uzyskać niską częstotliwość takiego generatora? 

Edytowano przez _LM_

Ceramiczne, foliowe i inne takie ale nie "elektrolityczny" 0,047uF (47 nano) ?! Może gdzieś jakieś "pojedyńcze sztuki" z lat 70-tych na świecie są?
Jaki sens jest produkcji takich kondensatorów, jako elektrolitów?

Ja tu widzę 

Dnia 4.08.2024 o 08:42, tyrystor33 napisał:

w schemacie jest kondensator chciałem spytać się czy bezpiecznie użyć kondensatora elektrolitycznego

Czyli ogólnie kolega zapytał a nie o tą konkretną wartość. Poza tym w czym był problem napisać coś w  stylu "nie spotkałem się z kondensatorami elektrolitycznymi o tak niskich pojemnościach..." 
Zamiast tego jest

1 godzinę temu, KaDe napisał:

Myślę że takie "elektrolity" są niedostępne dziś w handlu?

Takie czyli jakie? 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...