Skocz do zawartości

Uszkodzony multimetr? 7a cz. kursu elektroniki

Pomocna odpowiedź

Witam, mam problem z pomiarem prądu w miliamperach. Podejrzewam, że morze być uszkodzony bezpiecznik, ponieważ prubując zmierzyć natężenie prądu układ nie reaguje a multimetr nie odczytuje żadnych danych. Zastanawiam się tylko, czy ja mogłem go uszkodzić czy to uszkodzenie fabryczne.

Gdy pierwszy raz chciałem przetestować mój nowy multimietr chciałem zmierzyć napięcie na bateri 1,5V. Multimiernik był nastawiony na pomiar napięcia ale wydaje mi się , że najpierw pomyliłem się i zamiast wpiąć czerwony styk multimetru do portu z pomiarem napięcia, włożyłem go gdzieś do portu z pomiarem amperów/miliamperów (w moim multimetrze są odzielnie porty do A i mA, nie pamiętam dokładnie do którego wpiąłem). Potem zmieniłem port i wykonałem pomiar.

Z innych urzyć funkcji pomiaru prądu - póbowałem zmierzyć natężenie prądu w uładzie z "Kurs elektroniki – #7a – tranzystory bipolarne w praktyce" . Zmieniłem w nim jedynie tranzystor na NPN PN2222 (układ działa porpawnie). Pomiar w amperach działa i układ także - ale w miliamperach nie.

Czy ta pomyłka z portami styku mogła być powodem uszkodzenia multimiernika? Będę bardzo wdzięczny za pomoc.

Gość

Jeżeli faktycznie miałeś wpiętą sondę na pomiar mA, to tak. Bateria 1,5V jest w stanie dostarczyć prąd mogący przepalić bezpiecznik na zakresie mA. Generalnie powinieneś mieć w środku standardowo dwa bezpieczniki w linii amperów i miliamperów, ale nie powiem na 100% bo nie określiłeś jaki to model miernika.

Dnia 7.08.2024 o 12:03, Unknown404 napisał:

Czy ta pomyłka z portami styku mogła być powodem uszkodzenia multimiernika?

Tak.
Również i ja nie wiem jaki masz przyrząd, ale w tych popularnych i tanich miernikach by zmierzyć napiecie, Ohm-y/mA/czy zakres np.20A musisz przekładać przewód pomiarowy. I niestety trzeba rozumieć co się mierzy i jak się to mierzy? Na pocieszenie Ci powiem że zdecydowana większość amatorów rozpoczynających "swoją działalność" w ten sposób utrwala sobie naukę po przez poniesione straty. 
Jeśli tylko mierzyłeś "wydajność" prądową baterii 1,5V to spoko mogłeś spalić tylko wkładkę bezpiecznika w środku, ale mierząc w ten sposób np. ogniwo 3,7V   czy nawet gniazdo 230V to straty mogą być większe? 
A puki co to rozkręć przyrząd i patrz co się stało i pisz na forum swoje spostrzeżenia (uwzględniając zasady ortografii).
Człowiek się całe życie uczy.... 
Pozdrawiam Krzysztof. 

• Pomogłeś! 1

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.