Skocz do zawartości

Chiński programator - podłączenie i komunikacja z MPLab X IDE

Pomocna odpowiedź

Cześć. Kupiłem taki programator https://www.eliptor.pl/index.php?p676,programator-avr-usbasp-3-3-5v-usb-b-o od majfrendów. Mam kilka pytań:

1. Czy program typu MPlab X IDE i inne powinny go móc wykryć nawet bez podłączonej płytki po ISP?

2. Co oznaczają dokładnie zworki JP1 i JP21? Tzn widzę, w dokumentacji z linku powyżej że JP1 to wybór napięcia tylko pytanie czy jak nałożę zworkę to mam 3.3 czy 5? Przy założonej zworce JP1 wydaje się że komputer w ogóle nie widzi podłączonego urządzenia

3. Czy w MacOS potrzebuję jakiegoś dodatkowego drivera do obsługi? Program MPlab niestety nie widzi tego programatora

Dziękuję i pozdrawiam

(edytowany)
43 minuty temu, Sheppard25 napisał:

2. Co oznaczają dokładnie zworki JP1 i JP21? Tzn widzę, w dokumentacji z linku powyżej że JP1 to wybór napięcia tylko pytanie czy jak nałożę zworkę to mam 3.3 czy 5?

Z tego co pisze tą zworką ustawiasz napięcie dla programowanego układu w zależności od tego jaką kość podłączysz do programatora. Jeżeli nie masz pewności, to zawsze możesz zmierzyć napięcie wyjściowe z programatora.

Natomiast zworką JP2 (tak jak to określono) możesz umożliwić zmianę software tego programatora na nowsze, lub powrót do innej wersji. Na chwilę obecną tej zworki bym nie ruszał jeżeli nie ma takiej potrzeby. Zworka umożliwia tryb bootowania. 

Edytowano przez rafal220

@rafal220 wyglada to tak, ze:

- bez zadnej zworki (ten zolty element usuniety) swieci mi sie dioda czerwona na programatroze ale napiecie wynosi 0

- przy zalozonej zworce na JP1 dioda sie nie swieci, napiecie wynosi 0

- przy zalozonej zworce na JP2 dioda sie swieci i napiecie wynosi 3.3V

Troche zglupialem 😕 

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

(edytowany)
19 minut temu, Sheppard25 napisał:

Tam są zdjęcia z kazdej strony.

No to przecież masz opisane napięcia z tyłu PCB. Zworki nie przekładasz na JP1, tylko  przekładasz o jedno pole w kierunku złączki do programowania. JP2 ma przecież 3 piny.

19 minut temu, Sheppard25 napisał:

Na windowsie zachowuje sie to podobnie

Sprawdź w menadżerze urządzeń, czy coś się pojawia po podłączeniu programatora.  

Edytowano przez rafal220

P.S.

Sprawdź dokładnie czy twoja płytka jest zgodna z tymi zdjęciami, bo wygląda na to, że opis zworek z pierwszego linku nie spójny z opisem z drugiego linku (zdjęciami).

(edytowany)

@rafal220 co do pinow ok, to nie ogarnalem, jestem w to totalnie nowy 🙂 Jesli chodzi o programatory to ciezka sprawa bo generalnie mam dwa, tego chinczyka oraz ten https://kamami.pl/programatory-avr/577345-pololu-programator-usb-avr-v21-5906623413072.html ktory powinien dfzialac z Atmel Studio czy Arduino IDE. 

O ile z chinczykiem chyba nic sie nie da zrobic tak z tym lepszym, zainstalowalem sterowniki i Pololu Utility pokazuje mi ze jest polaczony natomiast np w Atmel Studio w ogole go nie widzi. Czy on musi byc podlaczony do plytki zeby byl widoczny? Czy wystarczy ze jest wlozony do USB? Dodam ze mruga czerwona dioda ktora wg dokumentacji oznacza: "The red LED indicates an error or warning. When it is blinking, it means that the target AVR’s VCC power line is outside of the acceptable range" niemniej tylko podlaczylem do USB wiec co ja tam moge wiecej ustawic z napieciem 😜 

Zrzut ekranu 2024-08-07 195642.png

Edytowano przez Sheppard25

7 minut temu, Sheppard25 napisał:

co do pinow ok, to nie ogarnalem, jestem w to totalnie nowy

Przestaw tak jak na tym zdjęciu i sprawdź czy masz na wyjściu 5V.

programator-avr-mcs-51-zgodny-usbasp-isp-tasma-idc-hw-437.thumb.jpg.0d85ad51517e362493258465952f01bf.jpg

7 minut temu, Sheppard25 napisał:

Czy on musi byc podlaczony do plytki zeby byl widoczny? Czy wystarczy ze jest wlozony do USB? 

Trudno mi powiedzieć. Generalnie jeżeli są zainstalowane w systemie odpowiednie sterowniki, to raczej powinien być widoczny po podłączeniu.

(edytowany)

@rafal220 tak jest 5V na chinczyku. Niemniej nadal ani w Arduino IDE ani w Microchip (Atmel) Studio ani w MPlab IDE nie widzi tego urzadzenia. Sterowniki mam zainstalowane,

Zrzut ekranu 2024-08-07 201548.png

Edytowano przez Sheppard25

(edytowany)

Na razie wiadomo, że winda ma zainstalowany sterownik do portu. Zastanawiam się czy to śmiga na jakimś uniwersalnym sterowniku, czy trzeba jeszcze coś doinstalować aby programator był widoczny w Studio. Generalnie powinieneś mieć też jakąś listę obsługiwanych programatorów. Trudo mi powiedzieć czy programator jest wykrywany automatycznie, czy trzeba go wybrać z dostępnej listy. Nie korzystałem z tego wariantu IDE.

Edytowano przez rafal220

@rafal220 bardzo ciekawa sprawa, nie wiem jak to sie stalo ale teraz na windows chinczyk zadzialal ale tylko pod Arduino IDE poniewaz moge tam wybrac w Toolsach:

1. Programmer -> USBasp

2. Port COM3 (wybrany automatycznie)

3. Plytka Atmega 328p

Wgrałem, pokazaly sie dwa warningi:

avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.
avrdude: warning: cannot set sck period. please check for usbasp firmware update.

Niemniej pod innymi IDE nadal tego nie widac niestety a zalezaloby mi bardziej zeby to odpalic na np Michrochip Studio bo jest tam debugger itd. 

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.