Skocz do zawartości

Programowanie robota na bieżąco

Pomocna odpowiedź

Hej, mam pytanie praktyczne odnośnie tego jak upgradeujecie soft np. swoje roboty, wgrywacie poprawki itd? Załóżmy, że macie jakąś tam wersje robota autonomicznego i chcecie mu wgrać nowy soft. Widzę tu kilka podejść:

1. Jeżeli mikrokontroler jest zalutowany to jest problem, trzeba wylutować albo mieć jakiś interfejs czy to RX/TX czy ISP na tym robocie wystawiony

2. Jeżeli jest jakaś forma łączności bezprzewodowej to może da się w ten sposób? Może są jakieś moduły do tego? Szczególnie dla esp8266?

3. Myślałem też w ogóle żeby cały mózg był na serwerze ktory by tylko przesylal komendy do silniczka (czyli taka autonomia jak jest wifi, jak w Terminatorze)

Jak to najlepiej ograć zeby bylo najwygodniejsze i szybkiie? 

Tutaj moje pierwsze lutowanko, chciałem się pochwalić bo sporo pomogliście: platforma do programowania atmegi 328. Szalu nie ma i brzydkie kable - wiem ale dziala :D

https://streamable.com/2u19jj

Edytowano przez Sheppard25

Jeśli podstawą tego robota jest atmega to można dołożyć esp jako zdalny UART i robić aktualizację przez bootloader. 

• Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.