Skocz do zawartości

Krzaki w serial monitorze WiFi ESP8266 + NodeMCU v3

Pomocna odpowiedź

Napisano (edytowany)

Cześć. Mam WiFi ESP8266 + NodeMCU v3  . Napisałem prosty kod do łączenia się z moją siecią. Niestety w serial monitorze zamiast sensownych wiadomości mam krzaki. Przeczytałem w necie że to pewnie przez prędkość komunikacji (ten baud) ale próbowałem ustawiać różne ale niczego to nie zmienia, czasami tylko inne krzaki się wstawiają a czasami wyświetli pół wyrazu poprawnie. Miał ktoś podobny problem?

WiFiUDP udp;

void connectToNetwork() {
  Serial.printf("Laczenie z %s", WIFI_SSID);
  WiFi.begin(WIFI_SSID, WIFI_PASSWORD);

while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
    delay(500);
    Serial.print(".");
  }

Serial.print("Polaczenie z siecia Wi-Fi nawiazane");
  Serial.print("Adres IP: ");
  Serial.print(WiFi.localIP());

udp.begin(PORT);
  Serial.printf("Serwer UDP uruchomiony. Nasluchiwanie na porcie %d\n", PORT);
}

void setup() {
  Serial.begin(9600);
  connectToNetwork();
}

void loop() {
  delay(2000);
}

Zrzut ekranu 2024-08-16 205428.png

Edytowano przez Sheppard25

To jest vscode/platformio?

Jeżeli tak, to musisz w platformio.ini ustawić prędkość (nie pamiętam czy jest tm jakiś default)

monitor_speed = 9600

Ale polecam przynajmniej 115200 w ini i w kodzie, bo sama transmisja zje kupę czasu.

10 godzin temu, kostuch napisał:

Jeżeli tak, to musisz w platformio.ini ustawić prędkość (nie pamiętam czy jest tm jakiś default)

monitor_speed = 9600

Ale polecam przynajmniej 115200 w ini i w kodzie, bo sama transmisja zje kupę czasu.

To arduino ide

10 godzin temu, kostuch napisał:

monitor_speed = 9600

PS zainstalowalem PlatformIO, bardzo fajne ale mam dokladnie ten sam problem 

40 minut temu, kostuch napisał:

Może inny port/kabelek usb?

Jak masz jakąś zewnętrzną przejściówkę uart/usb, to spróbuj się podpiąć bezpośrednio do pinów Rx/Tx ESP8266

Myslalem, czy to nie wina kabla, niestety nie mam innego zeby sprobowac, portow probowalem roznych. Z tym RxTx moze byc dobry pomysl, musze sprawdzic czy mam taka przejsciowke. Moze wtedy zostac zasilanie z USB czy powinno byc z innego zrodla?

Jeśli ten program się wgrywa to przejściówkę i połączenie masz sprawne. Spróbuj coś wydrukować bez funkcji uruchamiającej wifi. Pytajniki w konsoli sugerują źle ustawiony BR lub że esp jest w bootloop cały czas się resetuje.

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...