Skocz do zawartości

Ubiłem Atmegę? Błąd z "expected signature for ATmega328P is 1E 95 0F" oraz niedziałający reset

Pomocna odpowiedź

Przed chwilą, Misiek_86 napisał:

nie musisz bawić się w konsoli masz GUI możliwość wgrywania bootloader pod np. Arduino, zmiana fusebit itd. warto sprawdzić, program pobierasz-uruchamiasz bez instalacji

No dobrze tylko to musialoby zakladac ze Atmega nie jest ubita. Moja w ogole nie kontaktuje, 

C:\Users\mscir>avrdude -c usbasp -p atmega328p -U lfuse:r:-:h -U hfuse:r:-:h -U efuse:r:-:h
avrdude error: cannot set sck period; please check for usbasp firmware update
avrdude error: program enable: target does not answer (0x01)
avrdude error: initialization failed, rc=-1
        - double check the connections and try again
        - use -B to set lower the bit clock frequency, e.g. -B 125kHz
        - use -F to override this check

avrdude done.  Thank you.

(edytowany)

@_LM_ @rafal220 @Misiek_86 @KatzePL Hej to jeszcze ja z szybkimi pytaniami, nie chcę juz tworzyc nowego watku bo tematy powiazane. 

Do nowej Atmegi 328 wgralem fusebity pod oscylator 16MHz taki jak na zdjeciu. Komenda której użyłem to i wzialem ja z stad (nie ogarniam tych kalkulatorow):

C:\Users\mscir>avrdude -c usbasp -p m328 -U lfuse:w:0xFF:m -U hfuse:w:0xDE:m -U efuse:w:0x05:m
avrdude error: cannot set sck period; please check for usbasp firmware update
avrdude: AVR device initialized and ready to accept instructions
avrdude: device signature = 0x1e9514 (probably m328)

avrdude: processing -U lfuse:w:0xFF:m
avrdude: reading input file 0xFF for lfuse
         with 1 byte in 1 section within [0, 0]
avrdude: writing 1 byte lfuse ...
avrdude: 1 byte of lfuse written
avrdude: verifying lfuse memory against 0xFF
avrdude: 1 byte of lfuse verified

avrdude: processing -U hfuse:w:0xDE:m
avrdude: reading input file 0xDE for hfuse
avrdude: writing 1 byte hfuse ...
avrdude: 1 byte of hfuse written
avrdude: verifying hfuse memory against 0xDE
avrdude: 1 byte of hfuse verified

avrdude: processing -U efuse:w:0x05:m
avrdude: reading input file 0x05 for efuse
avrdude: writing 1 byte efuse ...
avrdude: 1 byte of efuse written
avrdude: verifying efuse memory against 0x05
avrdude warning: ignoring mismatch in unused bits of efuse
        (device 0xfd != input 0x05); to prevent this warning set
        unused bits to 1 when writing (double check with datasheet)
avrdude: 1 byte of efuse verified

avrdude done.  Thank you.

i wlasnie po tej operacji Atmega 328 przestała reagować 😄. Mam podejrzenie, ze mogłem przypadkiem zrobić to samo na tej pierwszej i dostaję ten błąd z brakiem połączenia co w tym poście.

I teraz wiem, że jak się zmieni ten oscylator na zewnetrzny ale nie będzie podłączonego oscylatora to właśnie jest taki efekt. U mnie jest podłączony ale czy konieczne po tej zmianie fusbitów były jakieś inne akcje? Podłączyłem drugi oscylator, nowe kondensatory 22pF jednak nadal lipa. Mozna fizycznie ubic w ten sposob Atmege?

IMG_4063.JPG

Edytowano przez Sheppard25
6 minut temu, Sheppard25 napisał:

Mozna fizycznie ubic w ten sposob Atmege?

Raczej trzeba wiedzieć w jaki sposób to odblokować. Ja osobiście fusebity ustawiam w AVRstudio. Nigdy nie miałem problemów. No chyba że na żądanie... 

@Sheppard25 podrzuciłem linka do grupy na discordzie jest tam kilku fachowców od AVR i nie tylko. Otrzymałem taką odpowiedź 
chrome_bHZdkj6T9y.thumb.png.c53787175c7144882bd84b307a067ad6.png

Powinieneś zacząć od aktualizacji firmware swojego programatora

• Lubię! 1
15 minut temu, _LM_ napisał:

Powinieneś zacząć od aktualizacji firmware swojego programatora

Niby sprawa oczywista od samego początku, jednakże może pojawić się problem z dostępnością wsadu pod te chińskie zabawki USB ASP za 2-3 zeta. xD

(edytowany)
1 godzinę temu, Sheppard25 napisał:
-p m328

Nie wiem co ci się ubzdurało, powinno być m328p jak wcześniej ci napisałem.

1 godzinę temu, Sheppard25 napisał:
-U lfuse:w:0xFF:m -U hfuse:w:0xDE:m -U efuse:w:0x05:m

Jak napisał @_LM_ to nie są prawidłowe fusebity. Nie patrz na odpowiedź @rafal220, fusebity różnią się w zależności od modelu uC.
Jeden z moich ulubionych kalkulatorów.

W dodatku ignorujesz ostrzeżenia i zgłaszane błędy, nadal nie napisałeś jaki dokładnie posiadasz programator.
Na jednym ze zdjęć widzę jego kawałek z widocznymi zworkami. Jakbyś łaskaw zrobił wyraźne zdjęcie całej płytki, to może byśmy coś więcej poradzili.

Jak napisał @_LM_, są zworki do ustawienia SCK, bądź trzeba ręcznie ustawić prędkość pod programator.

Edytowano przez KatzePL
  • Lubię! 1
4 minuty temu, KatzePL napisał:

Jak napisał @_LM_

w zasadzie kolega z @studi discorda za jego zgodą wrzuciłem screena. Ja wcześniej pytałem o szczegóły połączenia oraz pewne pomiary to kolega @Sheppard25 nie był łaskaw odpowiedzieć. A że dzisiaj przy innej okazji wywiązała się dyskusja o programowaniu AVR to linkowałem na discord. Odpowiedzi rafała nie komentuję bo PPF ... z resztą chyba już nie działające na tym forum. 

(edytowany)
15 minut temu, KatzePL napisał:

Nie patrz na odpowiedź @rafal220

Ale ja nic nie pisałem o konfiguracji fusebitów pod m328p (!) Przedstawiłem tylko fotkę interfejsu AVR Studio na przykładzie mega32A. Rozchodzi się o to, że AVR Studio jest nieco prostsze dla poczatkujących, oraz oblicza wartość fusebitów na podstawie zaznaczonych opcji... Ponadto AVR Studio fajnie współpracuje z tymi chińskimi programatorami za 2-3 zł. Do programowania starych procków 8bit również nie ma konieczności aktualizowania programatora.

Edytowano przez rafal220

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...