Skocz do zawartości

Problem z przesyłaniem szkiców do Arduino Nano – "avrdude: ser_open(): can't open device '\.\COM4

Elorn

Pomocna odpowiedź

(edytowany)
Dnia 3.09.2024 o 13:21, Elorn napisał:

niedziala.png

Ikona (charakterystyczna czarna strzałka w okręgu) w Menedżerze Urządzeń wskazuje że urządzenie jest wyłączone (programowo, w systemie).

Edytowano przez KatzePL
  • Lubię! 1

Korzystam z ThinkPada. ma on dwa wyjścia usb. Na obu wyjsciach po podlaczeniu kabla wychwytuje komputer, ze podlaczono urzadzenie, sprawdzilem jeszcze na innym kablu, ale go nie wychwytuje.

Nie wiem, czy tak powinno byc, ale po podlaczeniu arduino UNO pokazuje mi, ze uno jest podlaczone do COM3, gdy do tego samego wejscia podlacze nano, to pokazuje COM5, rowniez, gdy podlacze do innego wejscia nano, to dalej jest interpretowane jako COM5

10 godzin temu, Elorn napisał:

Nie wiem, czy tak powinno byc, ale po podlaczeniu arduino UNO pokazuje mi, ze uno jest podlaczone do COM3, gdy do tego samego wejscia podlacze nano, to pokazuje COM5, rowniez, gdy podlacze do innego wejscia nano, to dalej jest interpretowane jako COM5

Raczej nie, u mnie Nano jak i UNO pracują na tym samym COM-ie. Innymi słowy: inny port USB = inny nr COM.

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

image.thumb.png.1b987f1c47ba66edc3e587f15bb1b0d2.pngusunalem sterownik za pomoca komend cmd w trybie awaryjnym. Po tym po podlaczeniu arduino komputer nawet nie rozpoznawal, ze cokolwiek podlaczono. Zainstalowalem ten sam sterownik i znow komputer rozpoznaje, ze cos podlaczono, ale nie wie, ze to arduino. Nie ma już tej strzałki

Cześć! Ja miałem taki problem i mi pomogło zmienienie numeru portu COM z 3 na 4, po tym dalej nie dało się przegrywać więc wyłączyłem urządzenie i włączyłem (w menedżerze urządzeń)

Edytowano przez BeeKeyPro
  • Lubię! 1

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.