Skocz do zawartości

Problem z przesyłaniem szkiców do Arduino Nano – "avrdude: ser_open(): can't open device '\.\COM4

Elorn

Pomocna odpowiedź

Cześć,

Mam problem z przesyłaniem szkiców do mojej płytki Arduino Nano. Oto szczegóły:

Opis Problemu:

Podczas próby przesłania szkicu do płytki Arduino Nano pojawia się błąd:

Szkic używa 924 bajtów (3%) pamięci programu. Maksimum to 30720 bajtów.
Zmienne globalne używają 9 bajtów (0%) pamięci dynamicznej, pozostawiając 2039 bajtów dla zmiennych lokalnych. Maksimum to 2048 bajtów.
avrdude: ser_open(): can't open device "\\.\COM4": Nie można odnaleźć określonego pliku.

Failed uploading: uploading error: exit status 1

Działania, które podjąłem:

Sprawdziłem Menedżer Urządzeń:

Port COM4 jest widoczny w Menedżerze Urządzeń jako "USB Serial Port (COM4)".

Sterowniki FTDI dla układu FT232 są zainstalowane.

Wybrałem odpowiedni port COM w Arduino IDE:

Port COM4 jest wybrany w menu "Narzędzia" > "Port".

Resetowałem płytkę ręcznie:

Naciskałem przycisk resetu na płytce podczas próby przesyłania szkicu, ale nie pomogło.

Sprawdziłem ustawienia bootloadera:

Wypróbowałem oba ustawienia bootloadera: "ATmega328P" i "ATmega328P (Old Bootloader)".

Port jest sprawny, ponieważ płytka Arduino Uno działa poprawnie.

Dodatkowe Informacje:

Sterowniki: Sterowniki FTDI są zainstalowane. Używam systemu Windows 11.

Płytka: To klon Arduino Nano z układem FT232.

Kabel: Używam standardowego kabla USB, który działa z innymi urządzeniami.

Moje pytania:

Czy ktoś miał podobny problem i znalazł rozwiązanie?

Czy są jakieś dodatkowe kroki, które mogę podjąć, aby rozwiązać ten problem?

Czy jest możliwość, że płytka jest uszkodzona, a jeśli tak, to jak mogę to zweryfikować?

Z góry dziękuję za pomoc!

W tym poście problem był rozwiązany tak, że od arduino zostały odłaczony wszystkie części.

Moje arduino chce użyć po raz pierwszy, bez żadnych czujników itd, ale mimo to nie działa

Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.
Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę.

jlcpcb.jpg

jlcpcb.jpg

Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay!
   • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit
   • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny
   • Usługa projektowania PCB na zlecenie
   • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony
   • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber
Zobacz również » Film z fabryki PCBWay

Jeśli IDE nie może uzyskać dostępu do portu COM to najczęściej dlatego, że jest on wykorzystywany (otwarty) przez inny program / proces. Zakładam, że resetowałeś komputer i problem dalej występuje. Spróbuj wykorzystać "Eksplorator procesów" (https://learn.microsoft.com/pl-pl/sysinternals/downloads/process-explorer), żeby zobaczyć czy coś przypadkiem nie używa Twojego portu COM (https://stackoverflow.com/questions/42197/how-do-i-determine-which-process-is-using-a-serial-port). Jeśli COM Port okaże się wolny, a mimo to dalej nie będziesz mógł wgrać szkicu, spróbuj odinstalować sterowniki FTDI i zainstalować je ponownie (https://ftdichip.com/drivers/). Jeśli to nie pomoże strzelałbym w uszkodzony układ, chociaż to relatywnie rzadko się zdarza.

• Lubię! 2

Zauważyłem, że czasami, po nacisnieciu resetu w trakcie wgrywania programu, program sie wgrywa, natomiast, gdy go nie nacisne, to jest odmowa dostepu. Mial ktos podobny problem?

(edytowany)

Spróbuj wypalić nowy bootloader, resetowaniem mikrokontrolera (edit: konkretnie AVR, w inne się tak nie zagłębiałem) zajmuje się programator, bo jest to wymagany krok przy programowaniu MCU. Jeśli nie masz programatora, to wykorzystaj drugie Arduino, a najlepiej kupić 2x USBasp (kosztuje grosze) - dwa dlatego że trzeba jednym zaktualizować firmware drugiego 

Edytowano przez Tradiatore

Wypaliłem bootleader za pomocą uno. i udało się przesłać program blink, później drugi piszący "1". Gdy chciałem przesłać mój program to była znów odmowa dostępu.

Nie wiem, czy tak powinno być, ale klikając: menedzer urzadzeń-akcje-dodaj starszy sprzet-porty COM, moglem wybrac sterowniki dla arduino.org arduino.cc a w nich dla micro, leonardo itd. Ale nie moglem wybrac arduino nano

Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto w ~20 sekund!

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj się »

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się »
  • Utwórz nowe...

Ważne informacje

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym może działać lepiej. Więcej na ten temat znajdziesz w Polityce Prywatności.