dabrowski Napisano 4 listopada Udostępnij Napisano 4 listopada Witam. Mam problem z miernikiem lub źle coś robię. Gdy podłączam sondę według kursu te wartości mi szaleją że tak się wyrażę. Zdjęcie schematu zamieściłem w załączniku i zdjęcie jak podłączam zestaw. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
jand 5 listopada Udostępnij 5 listopada 8 godzin temu, dabrowski napisał: Mam problem z miernikiem Raczej z baterią. Spróbuj zastosować nową baterię lub inne źródło zasilania. 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dabrowski 5 listopada Autor tematu Udostępnij 5 listopada (edytowany) . Edytowano 5 listopada przez dabrowski Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dabrowski 5 listopada Autor tematu Udostępnij 5 listopada @jand Tak zrobię. A bateria może być innej firmy ? Oczywiście 9v Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Polecacz 101 Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Zarejestruj się lub zaloguj, aby ukryć tę reklamę. Produkcja i montaż PCB - wybierz sprawdzone PCBWay! • Darmowe płytki dla studentów i projektów non-profit • Tylko 5$ za 10 prototypów PCB w 24 godziny • Usługa projektowania PCB na zlecenie • Montaż PCB od 30$ + bezpłatna dostawa i szablony • Darmowe narzędzie do podglądu plików Gerber Zobacz również » Film z fabryki PCBWay
jand 5 listopada Udostępnij 5 listopada Najważniejsze aby nie była stara. Firma obojętna, ale w przypadku dobrej firmy są większe szanse, że bateria będzie odpowiedniej jakości Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
orb777 5 listopada Udostępnij 5 listopada Przydałby ci się drugi multimetr, mierzący w tym samym czasie napięcie na baterii, żeby lepiej zrozumieć co zachodzi. Opisano to [tu], możesz nawet przeliczyć. Przy "słabej baterii", na której szybko spada napięcie pod obciążeniem, jest bardziej widoczne. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dabrowski 5 listopada Autor tematu Udostępnij 5 listopada @orb777 ale co najdziwniejsze że jak mierze miernikiem napięcie to wartość jest stała 9.35 v i nie spada. Na rezystorze 10k om jak sprawdzam amper 20m to wartość też jest stabilna ale na 1k om to wartość szaleje zaznaczam że sprawdzałem na innych rezystorach o tym samym oporze i robi tak samo. Zestaw nowy. Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
orb777 5 listopada Udostępnij 5 listopada @dabrowski , znaczy, mierzysz napięcie baterii z rezystorem wpiętym w obwód? 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dabrowski 5 listopada Autor tematu Udostępnij 5 listopada @orb777 tak jak na zdjęciu podpinam Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
orb777 5 listopada Udostępnij 5 listopada (edytowany) @dabrowski, podłącz pod baterię sam 1kΩ rezystor. W multimetrze przepnij czerwoną sondę do gniazda "VΩmA" (chociaż pewnie tam masz), zmień zakres pokrętłem na pomiar napięcia stałego "20", zmierz napięcie na stykach baterii. Jeżeli zobaczysz, że dosyć szybko spada (podobnie jak wspomniany przez ciebie prąd), wtedy bateria do wymiany, a multimetr ok. "Zepsute" baterie często pokazują praktycznie "poprawne" napięcie jeżeli nie podłączysz obciążenia, np. rezystora. Dlatego przez sam pomiar woltomierzem nie dowiesz się w jakim stanie jest bateria. Edytowano 5 listopada przez orb777 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
dabrowski 5 listopada Autor tematu Udostępnij 5 listopada (edytowany) @orb777 wymieniłem baterie 🔋 i już jest tak jak powinno być. Bardzo dziękuję orb777 za pomoc bardzo mi pomogłeś a także dziękuję wszystkich którzy byli chętni pomóc. Dziękuję i życzę miłego wieczoru. Edytowano 5 listopada przez dabrowski 1 Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Preskaler 14 listopada Udostępnij 14 listopada Poczytaj ten temat: Link do komentarza Share on other sites More sharing options...
Pomocna odpowiedź
Bądź aktywny - zaloguj się lub utwórz konto!
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony
Utwórz konto w ~20 sekund!
Zarejestruj nowe konto, to proste!
Zarejestruj się »Zaloguj się
Posiadasz własne konto? Użyj go!
Zaloguj się »